Voetbal Vlaams-Brabant & Oost-Vlaanderen
Woordje Voorzitter - donderdag 09 april 2020

2020-04-02

Normaal hadden we dit weekend de laatste wedstrijden van de competitie 2019-20 gespeeld. De laatste wedstrijden werden echter gespeeld op 22 februari. Dat is meer dan een maand geleden. Het slechte weer eind februari-begin maart en de coronacrisis hebben ons genoodzaakt de competitie voor onbepaalde tijd stil te leggen. Absolute voorrang voor de volksgezondheid is vandaag de enige regel die ertoe doet. Voetbal, als bijzonderste bijkomstigheid, is even niet belangrijk. Ook de KBVB legt zijn activiteiten compleet stil tot eind april. Gezien er mag van worden uitgegaan dat de terechte corona-maatregelen zullen verlengd worden ben ik ervan overtuigd dat een stopzetting van de competitie 19-20 een enige mogelijkheid wordt.

Sommige ploegen moeten nog 7 wedstrijden spelen, wat in het beste geval de competitie zou verlengen tot half juni. Dit is totaal onhaalbaar. We hadden ons al voorgenomen dat onze competitie maximaal tot 9 mei mocht duren. Deze datum is op vandaag al compleet onhaalbaar. Rekening houdend met de geplande infrastructuurwerken, het inzaaien van de velden, de organisatie van tornooien (als ze al doorgaan!!!), de communiefeesten (als ze al mogen doorgaan!!!), de actuele lockdown die verlengd wordt…, kortom, we kunnen enkel besluiten dat het seizoen 2019-20 definitief verloren is. Dit zou betekenen dat de kampioenenviering sowieso afgelast wordt en dat er dus geen bekers zouden worden uitgereikt. In een periode waarin alle grote competities, wielerwedstrijden, EK voetbal, de Olympische spelen worden uitgesteld naar volgend jaar kan ons Verbond het zeker niet verantwoorden dat de wedstrijden wel zouden doorgaan. Ook in ons land hebben de basketbalfederatie, de volleybalfederatie, de liefhebbersvoetbalbond FTF hun competitie afgesloten.

Ons bestuur beraadt zich nog over de vraag of er al dan niet kampioenen worden aangeduid en of er dalers zullen zijn. Ook wordt er een beslissing genomen over wat er met de schorsingen moet gebeuren. We zullen jullie die beslissingen zo snel mogelijk meedelen. Wij benadrukken nogmaals het belang van het correct opvolgen van de opgelegde maatregelen om het coronavirus te stoppen.

Hou het veilig. Indien iedereen zich er aan houdt kunnen we, misschien, in veilige omstandigheden de nieuwe competitie starten op 5 september 2020.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels - Voorzitter KAVVV VB/OV