Voetbal Vlaams-Brabant & Oost-Vlaanderen
Woordje Voorzitter - zaterdag 13 april 2024

 

Albert Gryseels, Voorzitter KAVVV VB&OV

Woordje van de Voorzitter

12 april 2024

Het seizoen 2023-2024 loopt stilaan ten einde.
Op 27 april sluiten we onze competitie af.
Een geslaagde competitie met spannende reeksen.
Enig minpuntje waren de 4 afgelaste speeldagen wegens de abnormaal slechte weersomstandigheden, onze bezorgdheid voor de toestand van de voetbalvelden en onze bezorgdheid voor het goede gevoel bij onze voetballers.
Toch werden de eerste kampioenen reeds gevierd.
En het is geen toeval dat de eerste kampioenen deel uitmaken van onze grootste en stabielste clubs waar goed beleid en een realistische visie hoog in het vaandel staan en waar een goed werkend recruteringsbeleid wordt gehanteerd.
Exponent van deze gezonde politiek zijn Sparta den Bos, De Sjoeters en de Cristal Boys.
De eerste kampioen die bekend werd was Sparta den Bos.
Na vele malen 2de en 3de konden zij een sterke prestatie in 1ste afdeling afronden met de titel van Verbondskampioen.
Na hun laatste titel, 21 jaar geleden in het seizoen 2002-2003, botsten zij ieder jaar op een sterkere ploeg: Polonia, Fontaine Avenue, JB United, Kiwis B Anderlecht, Cafeboontjes en op FC Petit Saint Guidon de laatste jaren..
Ze bleven er echter voor gaan en op 30.3.24 mochten voorzitter Urbain Beeckman en secretaris Stefan Van Cauwenberghe en hun team de kampioenen beker in de lucht steken voor een enthousiast thuispubliek. Onze algemeen secretaris Jean Timmermans en ikzelf mochten getuige zijn van dit heuglijke moment in de clubgeschiedenis. Op onze website zijn er beelden te zien van deze viering op het veld.
Op het zelfde moment vierde de B-ploeg van Cristal Boys zijn titel na een superspannende wedstrijd met een nipte 5-4 tegen FC Eeksken. Wij waren juist op tijd om ook hier de kampioenenbeker te overhandigen. Ook de Cristal Boys B standen practisch de hele competitie aan de leiding en verdienden absoluut deze titel.
Een weel later konden dan de Sjoeters Young Boys de kers op de taart zetten in 2B.
Hun voorsprong was zo groot dat ze zich een thuisnederlaag tegen FC Ons Huis konden permitteren. Het feestgevoel bij voorzitter Patrich De Smedt, secretaris Johan Maes en hun sterke equipe, na een dominant seizoen, was er niet minder om.
Een sterke prestatie van de Sjoeters die er prat kunnen op gaan dat ze eigenlijk 2 volwaardige ploegen voor 1ste afdeling hebben. Hun A-ploeg wordt waarschijnlijk vice-kampioen in 1ste.
Het resultaat van investeren in een jonge ploeg. Knap werk.
Het reglement is echter duidelijk: er kan slechts 1 ploeg per club in de zelfde reeks spelen.
Uiteindelijk zitten ook de Cristal Boys in het zelfde schuitje. Cristal Boys B is kampioen in 3B maar in de 2 reeksen in 2de afdeling zitten ook de A en de C ploeg van Cristal Boys.
Het wordt dus voor het bestuur van Cristal Boys kiezen welke van hun ploegen waar zullen spelen volgend seizoen. Het wordt een luxe probleem voor voorzitter Rudi Meersman en zijn bestuursteam. Maar wat een prestatie: 3 volwaardige ploegen voor 2de afdeling.
In de andere reeksen blijft de spanning groot, behalve misschien in 3de C waar; op 3 speeldagen voor het einde Bobo A 7 punten voorsprong heeft op nieuwkomer VFL Malines, die eveneens op een sterk seizoen kunnen terugblikken.
Ook in 3de D staat Sila United voor de wedstrijden van de waarheid. Daar staat de topper ABBA FC- Sila United op het programma maar door een toeval en omstandigheden staat volgende week de terugwedstrijd Sila United-ABBA FC geprogrammeerd.
Sila start wel met een bonus van 6 punten maar de spanning en de zenuwen zijn gegarandeerd.
In de 2de afdeling leiden de VK Bouwvrienden met 2 punten op RC Lamme Guiche maar er zijn nog 6 punten te verdienen. Met allebei een moeilijke verplaatsing nl. de Bouwvrienden naar ’t Vraagteken en Lamme Guiche naar kvSKO Vollezele belooft het nog een warm weekend te worden.
In 3de afdeling A stijgt de spanning ten top want De Vissers Youth leiden nog met 1 puntje voor de Davidskornuiten die nog 2 wedstrijden te goed hebben. De Vissers spelen nu zaterdag hun laatste wedstrijd
Hopelijk voor de Davidskornuiten houden de zenuwen stand.
De kampioenenbekers staan klaar, enkel de plaatjes met de clubnamen moeten nog ingevuld worden.
Het Verbodsbestuur staat klaar om de bekers bij de eerstkomende thuismatch te komen afgeven.
De laatste wedstrijddagen kenden een sportief verloop.
Wij hopen dat deze trend zich voortzet in deze beslissende fase.
 

27 februari 2024

Na enkele maanden afwezigheid hebben vele vrienden me gevraagd om de draad van het regelmatige “woordje” terug op te pikken. Ik ga daar dan ook graag op in met excuses voor de lange stilte. Nog maar eens is gebleken dat regelmatige en relevante informatie van groot belang is in deze tijden van sociale media en digitale vernieuwing en dan verwachten we nog een hele revolutie met de geleidelijke toepassingen van AI.

 

De huidige competitie 2023-24 komt in een finale en beslissende fase waarin in vele reeksen de strijd tot de laatste speeldag zal worden gestreden. We volgen met spanning.

Het was tot nu toe een mooie strijd maar in het algemeen ook een sportieve strijd.

Echte zware incidenten zijn uitgebleven en er werden ook niet al te veel extreme zware blessures vastgesteld.

De reeksen waren echt goed samengesteld, rekening werd gehouden met regionale grenzen om de verplaatsingen tot een minimum te beperken.

Waarschijnlijk is de hogere sportiviteit ook te wijten aan de verzwaarde strafbepalingen die het bestuur besliste. Bewuste agressie tegen scheidsrechter en tegenstander worden inderdaad veel strenger bestraft, soms zelfs verdubbeld en, mede dank zij de digitalisering en videocalls sneller toegepast. Het Onderzoekscomité en het Bestuur houden de situatie goed in het oog en zullen bijsturen waar nodig.

In eerste afdeling werd, nadat de kampioen van de vorige seizoenen een mindere periode kende, wegens het afhaken van enkele van hun beste spelers, de titelstrijd  beheerst door een 5-tal ploegen. Sparta den Bos rook zijn kans, na enkele 2de en 3de plaatsen , en gaat er voluit voor. Heel lang klampten Dynamo Wijndaal, de verrassende Nickyspurters, de Sjoeters en Vollezele aan maar ze kenden allen een mindere periode en moesten even de rol lossen.

De Sjoeters, Vollezele en Dynamo Wijndaal herpakten zich evenwel. De Sjoeters, met nog 2 wedstrijden te goed, kunnen zich nog opwerken tot in het spoor van Sparta en ook Vollezele is aan een inhaalbeweging bezig maar ik heb de indruk dat Sparta zich niet meer zal laten verrassen. Zij zitten echt in de goede flow. Sterk werk van de hechte en dynamische ploeg van Urbain Beeckmans en Stefaan Van Cauwenberhe. Indien zij het halen zal het verdiend zijn en hun succes wordt hen door iedereen gegund.

Maar ze mogen niet verslappen want uiteindelijk vallen er nog 18 punten te verdienen.

 

In reeks 2A zitten de Sjoeters YB praktisch de hele competitie aan kop met een theoretische marge van 6 punten op de Simca Boys. Dat ziet er goed uit voor hen. Er rijst echter een probleem. Artikel 163 van ons reglement stelt dat er geen 2 ploegen van een zelfde club in dezelfde reeks mogen aantreden.

Hoe spijtig het ook is: De Sjoeters YB kunnen wel kampioen spelen maar kunnen niet stijgen naar 1ste afdeling omdat de Sjoeters A er reeds aantreden. In dat geval stijgt de 2de in de stand en op vandaag zouden dat de Simca Boys zijn. Ze staan resp. 3 en 5 punten voor, met een wedtsrijd minder, dan SV Tijl en Flora Likert.

In reeks 2B is het nog spannender. RC Lamme Guiche zit in pole position maar indien de Bouwvrienden hun 2 inhaalwedstrijden winnen komen ze op 1 punt en dan is alles nog mogelijk. Zelfs VK ‘t Gareel, Pote Age Jette en Vollezele B zijn niet kansloos. Het is een spannende prachtige competitie in 2B.

 

In derde afdeling is het nog spannender met nog verschillende ploegen in de running.

In 3A zal het bijna zeker gaan tussen VK De Vissers Youth en de Davidskornuiten, 2 streekgenoten.
In principe betekent de voorsprong van 3 punten niets vermits de Davidskornuiten 2 inhaalwedstrijden hebben. Ik denk dat de titelstrijd in 3A tot de laatste speeldag zal duren.

In 3B liggen de kaarten goed voor Cristal Boys B. Zij hebben 1 punt voorsprong op Sporting Oppem maar ook 3 wedstrijden te goed. Toch een dikke pluim voor Sporting Oppem.

Ik zag ze spelen tegen VK Eeksken  en was aangenaam verrast door hun inzet en kwliteit.
Leuke ploegen en aanwinsten voor ons Verbond.

Idem voor de spanning in 3C. Borneo staat aan de leiding met 32 punten maar Bobo A volgt op 1 punt met 1 wedstrijd minder, Eendracht Vilvoorde staat op 2 punten en VFL Malines staat op 4 punten maar met 1 match minder.
Volgend weekend is er de topper Bobo A-FC Borneo en de week daarna Eendracht Vilvoorde- VFL Malines.
Zonder dat deze 2 topwedstrijden al een beslissing zullen opleveren, zullen ze toch zeker een indicatie geven over het verdere verloop. Ook deze nieuwe ploeg uit Hombeek zag ik onlangs spelen en naast een sympathiek bestuur zag ik toch heel wat talent bij VFL Malines. Eveneens een mooie aanwinst voor onze competitie.

In 3D blijft de striid zeer open en ligt alles nog open met Sila United en FC Pichichi als de grote challengers. Sila United, als nieuweling verleden seizoen al uitblinkers, bevestigden dit seizoen. Ik zag ze zaterdag jl.aan het werk op Sp.Tange en er schuilt talent in deze ploeg.
FC Pichichi, een sympathieke ploeg en een traditieclub uit ins Verbond, is aan een sterk seizoen bezig. Benieuwd hoe het afloopt in 3D. Sila United heeft nog 7 matchen te gaan en FC Pichichi nog 6. Spanning gegarandeerd.

 

Het seizoen werd wat verstoord door de klimatologische omstandigheden met 4 geheel of gedeeltelijke afgelastingen wegens het slechte weer, hevige regenval en de weerslag er van op de terreinen.

Dit brengt onze kalendermaker wat in moeilijkheden maar ondertussen heeft hij reeds een voorstel van inhaalprogramma opgesteld.

Ik begrijp dat het niet altijd evident is om voor iedereen een perfekte oplossing te vinden maar nood breekt wet en mits wat inspanningen willen we de competitie afsluiten eind april-begin mei.

Anders dan andere jaren zullen wij breken met een oude traditie.
Wij stellen vast  dat de laatste jaren de interesse van de clubs voor een kampioenenviering afneemt. Clubs organiseren zelf een feestje en spijzen alzo de clubkas. De Verbondsviering nemen ze er node bij. Sommige clubs sturen 1 of 2 bestuursleden en vele clubs haken gewoon af en  blijven afwezig. Uiteindelijk bleek het sop de kool niet waard.

We zullen het seizoen dus niet afsluiten met een kampioenenviering maar zullen er voor zorgen dat de kampioenenbeker en de beker voor de fair-play winnaars bij de rechthebbende clubs terechtkomen.

We houden jullie op de hoogte van de praktische afhandeling.

 

Ik wil hier ook nog een dankwoordje plaatsen voor onze scheidsrechters.

We mochten dit seizoen een aantal nieuwe en zelfs jonge scheidsrechters verwelkomen.

Ik stel vast dat deze nieuwkomers zeer gemotiveerd en bekwaam zijn en de gemiddelde kwaliteit van ons corps een stevige boost geven. Er is een generatiewissel aan de gang en dat wordt enorm geapprecieerd en biedt toekomstperspectief.

Spelers die om een of andere reden niet meer aan spelen toe zijn wordt gevraagd om na te denken over een carrière als scheidsrechter. Want denk er aan: zonder scheidsrechter geen voetbalcompetitie.

 

Een woord van dank en appreciatie ook voor de leden van het onderzoekscomité.

Zij spelen snel op de bal en in de meeste gevallen behandelen ze de zaken en spreken de straffen al uit direct na het weekend met respect voor het reglement, streng maar rechtvaardig met de visie die werd aanvaard bij de verzwaring van de straffen voor overtredingen die de integriteit van scheidsrechters of spelers schaden. Een pluim voor hun voorzitter en de leden.
Zij staan allen met beide voeten in het voetbal, of als scheidsrechter, of als clubbestuurder of zelfs als beide. Dank.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter voetbal VB/OV

 

1 september 2023

We staan voor de start van het nieuwe seizoen 2023-24.

Zaterdag 2 september wordt de start gegeven voor wat weer een boeiende competitie lijkt te worden.

De klassieke traditieclubs die met goed en snel voetbal of met een sterk collectief al jaren de top uitmaken van onze 1ste afdeling; Petit st Guidon, De Sjoeters, Sparta den Bos, Dilbeek, Dynamo Wijndaal en de ploegen daar net (alhoewel) onder krijgen af te rekenen met 2 zeer sterke nieuwkomers.

Sparta den Bos en De Sjoeters openen direct met de  topper van de eerste speeldag.

We zijn zeer benieuwd naar de prestaties van de nieuwste eersteklassers Kv SKO Vollezele en de Nickyspurters. Kv SKO Vollezele opent de competitie direct met 2 knallers. Op de openingsdag tegen Dilbeek en op de 2de speeldag op verplaatsing naar Petit St Guidon. Als introductie kan dat tellen. Het vertrouwen is groot na de sterke prestatie vorig seizoen en er zijn nog versterkingen bijgekomen. De verwachtingen zijn hooggespannen. De Nickyspurters beginnen pas op 9 september aan de competitie en trotseren dan de Stroppen. Dit wordt een serieuze waardemeter voor beide ploegen. Enerzijds de onbetwiste kampioen van 2de B verleden seizoen tegen de revelatie van vorig seizoen. De Stroppen die vorig seizoen op een overhoopte maar dik verdiende 5de plaats eindigden. We kijken er naar uit.

We begroeten in ons Verbond 6 nieuwe clubs en een nieuwe ploeg: Baarcelona 28 dat speelt in Lennik, Manolita uit Geraardsbergen, Union st Pils, nieuwkomers uit Londerzeel, Charlies Brussel die spelen op de Bon Air in Anderlecht, VFL Malines die spelen in Hombeek en ABBA die spelen in Zuun. De nieuwe ploeg wordt opgericht bij Sparta Den Bos dat een derde ploeg Prestige aansloot. Die uiteraard spelen op hun terrein in St Katharina Lombeek. Er komen dus 7 nieuwe ploegen bij in 3de afdeling en daar zijn we heel blij mee, mede omdat deze ploegen zowat over het ganse gebied verspreid zijn.

Bij de start van het nieuwe seizoen past het uiteraard dat wij oproepen tot sportiviteit en fair-play. We wensen een spannende competitie waar iedereen zich ten volle inzet voor zijn ploeg maar in het volle respect voor de reglementen Vandaag verscheen in de media het nieuws  over Voetbal Vlaanderen dat volop inzet op sportiviteit en fair-play en respect voor anderen en scheidsrechter in de jeugdreeksen. Wij juichen dat initiatief toe. Het zal mede bijdragen aan een mentaliteitsverandering en een aangepast gedrag op en rond onze voetbalvelden.

Deze waarden staan ook bij ons hoog in het vaandel. Ik verwijs graag naar het belang dat wij hechten aan onze Fair-Playbeker die de sportiefste clubs beloont en door veel clubs die hem winnen zeer geapprecieerd wordt. Het is dus ook symbolisch dat de Fair-Playbeker iets groter is dan de kampioenenbekers en dus benadrukken hoeveel belang wij, maar ook de ploegen en de clubs, aan sportief gedrag hechten.

Het hangt ook af van de clubbesturen: spelers die niet passen in deze filosofie horen niet thuis in onze clubs en in ons Verbond.

Daarom ook hebben het Bestuur en het Onderzoekscomité van ons Verbond een analyse gemaakt van de strafmaatregelen uit ons regelement en werden wijzigingen (verzwaringen) doorgevoerd aan onze strafmaatrelen. De sancties voor het belagen, op welke wijze dan ook, van de integriteit van scheidsrechters en spelers, antisportieve, agressieve gedragingen en/of racistische beledigingen en uitlatingen zijn gevoelig verzwaard. Geweld, zowel verbaal als fysiek, hoort niet op de competitie tussen vriendenclubs, zoals onze federatie heet. Het wordt niet getolereerd. Punt.

Houd er dus rekening mee dat zware overtredingen zwaar zullen worden bestraft zodat de daders riskeren dat hun seizoen vroegtijdig eindigt. Raadpleeg ons reglement en de strafbepalingen. De nodige richtlijnen zijn gegeven.

We hebben het vorige seizoen afgesloten met een schitterende kampioenenviering met veel ambiance in Denderwindeke. Graag wil ik nog eens iedereen bedanken voor de massale aanwezigheid en het goede verloop.

We zijn drie maanden verder en klaar voor een nieuwe editie.

Namens het Bestuur wens ik jullie allen een sportief en succesvol seizoen 2023-24 toe.

Nog 22 à 24 speeldagen te gaan.

Nog veel voetbalgenot,

Namens het Bestuur,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV&FEDES Voetbal VB/OV                                                                                                                                                                                           

 

4 mei 2023

Het doek is gevallen over de competitie 2022-2023.

Alle wedstrijden zijn gespeeld en enkel nog de Kampioenenviering in Denderwindeke op 12.5.2023 staat nog op het programma.

Het was een boeiende competitie waarbij in verschillende reeksen tot het einde moest worden gewacht om de kampioen aan te duiden.

Dat wil zeggen dat de reeksen evenwichtig werden samengesteld terwijl er toch rekening werd gehouden om de ploegen al te grote verplaatsingen op te leggen.

In 1ste klasse volgde Petit Saint Guidon zichzelf op en won alzo 5 maal op een rij. Ongetwijfeld had dat een zesde titel kunnen zijn indien de competitie niet was stilgelegd wegens Corona in 2021. Met 58 punten, 7 meer dan de tweede, kunnen we stellen dat de titel verdiend is.

Toch stel ik vast dat de Sjoeters elk jaar dichterbij sluipen. Enkele mindere matchen hebben hen echter de das omgedaan.
De Sjoeters hebben echter een goed kampioenschap achter de rug waarbij ze lang haasje over speelden met Sparta Den Bos maar uiteindelijk toch verdiend zilver pakten.

In 2de klasse staken er 2 ploegen bovenuit. De verdiende kampioenen zijn de Nickyspurters en Vollezele A die van bij de start hun ambities toonden met een collectief sterke ploeg die mijns inziens een meerwaarde kunnen betekenen voor de hoogste afdeling. De Nickyspurters stonden er steeds als het moest en van SKO Vollezele hebben we het einde nog niet gezien. Zij zijn ook de best scorende ploeg van de competitie met 96 doelpunten.

Hun respectieve vice-kampioenen Simca Boys en t Gareel A speelden een zeer regelmatig seizoen en verdienen allebei zilver.

In 3A zorgde SKO Vollezele B voor een exploot . Zij sloten de competitie af zonder nederlaag en scoorden 94 doelpunten, net 2 minder dan hun collega’s van A-ploeg. Wat een topprestatie van deze beide ploegen uit Vollezele die trouwens voor een unicum zorgen: 2 ploegen van de zelfde club die in het zelfde seizoen kampioen spelen.
De laatste keer gebeurde dat in de vorige eeuw, in het seizoen 1979-80 door Sparta Den Bos.

In 3B nam Opel Boys in de laatste wedstrijden afstand van FC Patron en werden zij  kampioen voor een sterk en verdienstelijk FC Patron.

In 3C won Duvelshoek ,een perfecte mix van jong talent met ervaren spelers, verdiend de titel.
Met 19 overwinningen en slechts 1 verliesmatch hebben zij de ganse competitie aan de leiding gestaan.
Ik zag ze dit seizoen meerdere keren op hun terrein in Beigem en ze hebben me telkens overtuigd dat ze zeker hun plaats hebben in 2de afdeling en zelfs misschien kunnen verrassen.

BoboA heeft er hard voor moeten vechten maar slaagde er toch in om Houtem City af te houden, die als nieuwkomers in ons Verbond toch op een mooi parcours kunnen terugblikken.

In 3D heeft Week Sport een spectaculaire come-back gerealiseerd. Na de gouden generatie van 20 jaar geleden met een sterke A-ploeg  die dan verder topte in de veteranenreeks was het enkele jaren zoeken naar een nieuw elan. Hard werken resulteerde in de titel dit seizoen na een lange strijd tot de laatste speeldag tegen nieuwkomers Sila United. Prachtige prestaties van de beide ploegen.

Het klassement voor de fairplaytrofee “Gilbert De Koninck staat ook op de website.

Hierbij nog wel enkele weetjes. Er werden in de competitie 2022-23 996 wedstrijden voorzien. Door forfaits van 3 ploegen in de loop van de competitie werden echte slechts 963 wedstrijden voor de klassering weerhouden. In deze 963 wedstrijden werden er 3.378 doelpunten gescoord. De verdeling ervan over 7 reeksen was als volgt: 862 in 1ste, 575 in 2A, 728 in 2B, 526 in 3A, 613 in 3B, 540 in 3C en 567 in 3D.

Dat betekent een gemiddelde van 3,5 doelpunten per wedstrijd, een flink gemiddelde en het bewijs dat in het vriendenvoetbal het spektakel gewaarborgd is met mooi aanvallend voetbal en veel doelpunten.

De inschrijvingen voor het volgende seizoen 2023-24 zijn open. De inschrijvingsformulieren zijn beschikbaar op onze website.
Er zijn verschillende ploegen die ons hebben gecontacteerd om deel te nemen aan onze nieuwe competitie die start op zaterdag 2 september 2023.

Aan alle kampioenen, vice-kampioenen en winnaars van de fair-playbekers, afspraak volgende week vrijdag 12 mei 2023 om 20h in zaal Trefpunt Winnik te Denderwindeke, Bokkendries,9 te 9400 Ninove.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV&FEDES voetbal VB/OV

 

8 april 2023

Zaterdag 18.3.23 was ik op de wedstrijd Duvelshoek-VOK Jezus Eik B waar Duvelshoek als eerste ploeg van ons Verbond in deze competitie 22-23 kampioen speelde.

Na een prachtig seizoen haalden zij op 19 speeldagen, met nog 3 wedstrijden te gaan, 50 punten en werden ze alzo ongrijpbaar voor de achtervolgers Bobo, Overijse en de 2 nieuwe ploegen in ons Verbond: Houtem City en Sporting Oppem, die oprechte aanwinsten bleken voor ons Verbond.

Duvelshoek is dus een verdiende eerste kampioen maar ook een uiterst sympathieke en sportieve ploeg, het is ook een gezonde ploeg met een goede structuur (VZW) maar ook met bekwame en gemotiveerde bestuurders en coaches en een vriendengroep spelers waar naast ervaren spelers een ganse groep nieuwe jonge en getalenteerde spelers mekaar vonden en sinds de start van het seizoen aan de leiding stonden. Zij worden zeker een ploeg om in het oog te houden in 2de afdeling. Proficiat Duvelshoek.

Ondertussen zijn we weer 2 speeldagen verder en werden nog enkele kampioenen bekend.
In 1ste afdeling verlengt Petit St Guidon zijn titel alhoewel iets minder vlot dan de voorbije seizoenen. De Sjoeters kruipen stilaan dichterbij en Sparta den Bos blijft een vaste waarde aan de top terwijl FC Stroppen blijft verbazen.

In 2de afdeling A zijn de Nickyspurters de sterkste van de reeks en liggen de Sjoeters YB, de Simca Boys en Ons Huis in een verbeten strijd om de 2de plaats.

In 2de afdeling B plukt Kv SKO Vollezele de vruchten van een goed beleid met een sterk bestuur en prachtige infrastructuur.

Ten bewijze: ook hun B-ploeg wordt kampioen in 3de afdeling A.

Het is in deze moderne tijden een unicum: 2 ploegen van de zelfde club die in het zelfde seizoen kampioen spelen.
Slechts 1 club slaagde er ooit in, nl. Sparta den Bos in het seizoen 1979-80 en dat is intussen 43 jaar geleden.

Proficiat Kv SKO Vollezele: wat een prachtprestatie van de ganse club, bestuur en spelers en supporters!

De plaatsen van vice-kampioen worden duur. Bouwvrienden, Lamme Guiche en ’t Gareel A vechten het onder mekaar uit met extra aandacht voor deze laatste 2 die een beslissende wedstrijd spelen op 15 april, terwijl de Bouwvrienden de kampioenen partij geven. Spannend dus tot de laatste wedstrijd.

In 3A liggen de kaarten goed voor de Davidskornuiten om vice-kampioen te spelen.

Het spannendste wordt de strijd in 3B.
Opel Boys en FC Patron staan beide met 44 punten met nog 2 wedstrijden te gaan.
Wie worden 1 en 2?

Over 3C hadden we het in de aanhef van dit woordje.

In 3D wordt het nog nagelbijten tot het einde met Week Sport en Sila United in de hoofdrollen.
Met nog 2 wedstrijden te spelen worden zij door slechts 1 punt gescheiden

Week Sport, een traditieclub, met heel wat bekende gezichten uit ons Verbond en Sila United, sterke nieuwkomers.

Beide clubs hebben er een sterk seizoen opzitten.
’t Gareel B kan de scheidsrechter worden want zij spelen nog tegen de 2 koplopers.

Het was een boeiend seizoen waarbij vaak goed voetbal werd gebracht maar waar helaas ook wel wat incidenten werden gemeld.

Laat ons de 2-3 laatste speeldagen afwerken in een gezonde en sportieve geest zoals het hoort en ook, in onze statuten staat. Laat u niet beinvloeden door wat je soms ziet in het professionele voetbal. Laatst las ik een artikelenreeks over geweld (verbaal en fysiek), geweld in het zogezegde amateurvoetbal en in het jeugdvoetbal. Laat ons toch die weg niet opgaan.

Ons Verbond en onze federatie promoten het LIEFHEBBERSVOETBAL waar geweld, haat en racisme en onsportiviteit geen plaats hebben.

De bekers voor de kampioenen, de vice-kampioenen en voor de fair-playbeker Gilbert De Koninck zijn besteld. Enkel de bijhorende plaatjes moeten nog gemaakt worden.

Aan iedereen een vrolijk Pasen en afspraak op de kampioenenviering op 12 mei 2023 om 20h in zaal Trefpunt Winnik, Bokkendries,9 te 9400 Ninove (Denderwindeke)

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter voetbal VB/OV

 

2 maart 2023

We zitten in de beslissende fase van het kampioenschap. De favorieten beginnen zich af te scheiden van de achtervolgers.
Er zijn gemiddeld nog 6 wedstrijden te spelen maar er zijn al enkele ploegen die op 3 of 4 wedstrijden van het einde zijn.

Enkelen zullen nog een tandje bij moeten steken want zowel onderaan als bovenaan blijft het in de meeste reeksen spannend.

Want sommige ploegen zitten in een moeilijke situatie.
Er zijn vele oorzaken te verzinnen maar zij krijgen het steeds moeilijker om elke zaterdag 11 valabele spelers bijeen te krijgen om een competitieve ploeg aan de aftrap te krijgen.

Door betrokken en verstandige clubbestuurders wordt nagedacht hoe men dit probleem misschien voor een stuk kan opvangen.

Er is een voorstel binnengekomen om de limiet van aansluiting, dat vandaag op 31 januari ligt los te laten en aansluitingen het ganse seizoen door mogelijk te maken. Er worden, om competitievervalsing tegen te gaan, wel enkele voorwaarden aan gekoppeld.

We zullen er in het bestuur ernstig over nadenken.

Indien jullie hierover een mening hebben willen wij die dan ook graag horen. Suggesties zijn altijd welkom.

Dit seizoen is, naar mijn aanvoelen, ook een seizoen van tegenstellingen.

Over het algemeen verlopen de meeste wedstrijden vrij sportief en dat vertaalt zich in aanvaardbare cijfers qua gele en rode kaarten.
Daarentegen stellen wij vast dat in een aantal wedstrijden de bom barst, alsof veel opgekropte frustratie plotseling tot ontploffing komt, met alle gevolgen van dien.

Massale vechtpartijen, zware bewuste fouten, handgemeen, racisme, tot zelfs baldadigheden tegen de scheidsrechter, agressie naast het veld…met als gevolg gekwetsten, politie die er wordt bij geroepen…Het is ongezien en is onaanvaardbaar.

Er zijn dus ook enkele wedstrijden voortijdig stopgezet.
Strenge straffen werden uitgesproken maar toch worden wij, gelukkig in beperkte mate, opgeschrikt door onredelijk geweld op en naast het veld.

Dit schandalige gedrag hoort niet in onze federatie.
We zullen dit nooit tolereren en zullen alle vormen van onsportief gedrag, in welke vorm dan ook, streng bestraffen. We zullen, indien nodig, onze strafbepalingen aanpassen (verstrengen) naar volgend seizoen.

Het liefhebbersvoetbal en zeker het vriendenvoetbal zoals wij propageren in onze federatie zou een voorbeeld moeten zijn voor sportieve ploegen die zich op zaterdagnamiddag amuseren om een sportieve wedstrijd te spelen waar winnen uiteraard de bedoeling is maar met inachtneming van alle regels van fairplay en dit zowel op als naast het veld.

Spelers, of zelfs ploegen, die zich daar niet aan houden hebben geen plaats in ons Verbond.
Ik verwacht van clubbesturen eveneens dat zij die onverbeterlijke, onsportieve brute spelbedervers uit hun club zetten en ons daarvan verwittigen zodat we hun aansluiting blokkeren zodat ze niet bij een andere club hun agressie kunnen etaleren.

Ik heb weet van enkele clubbesturen die het hebben gedaan en de resultaten zijn direct voelbaar.

Tijdens mijn wekelijkse bezoeken aan wedstrijden in onze provincies heb ik al zo vele goede wedstrijden gezien, zowel technisch als tactisch, en al zovele goede gesprekken gehad met bestuurders en spelers, dat ik weet dat de overgrote meerderheid van onze clubs er ook zo over denken.

We zijn al volop bezig met de eerste voorbereidingen van volgend seizoen.
Er zijn trouwens al enkele nieuwe ploegen die hebben geïnformeerd om ons Verbond te vervoegen.

Onze actuele clubs zijn met hun voorbeeldige werking en goed voetbal, in combinatie met onze laagdrempeligheid en goede organisatie, de beste reclame voor aansluiting bij ons Verbond.

Graag wil ik ook meedelen dat wij de organisatie van onze kampioenenviering hebben vastgelegd.

Vermits de zaal Den Hoorinck te Zellik waar we traditioneel de kampioenenviering organiseren de ganse maand mei niet beschikbaar is hebben we geopteerd om als experiment de kampioenenviering te organiseren in de provincie Oost-Vlaanderen.
Onze jaarlijkse kampioenenviering zal doorgaan op 12 mei 2023 om 20h in zaal Trefpunt Winnik in Denderwindeke, Bokkendries,9 te 9400 Ninove.

We hebben 12 mei vastgelegd omdat het bestuur beslist heeft dat 22 april de laatste speeldag wordt van de huidige competitie .Enkel voor hoogdringende redenen en bij hoge uitzondering kan hiervan afgeweken worden. Hou er dus rekening mee.

Nog een goed en sportief einde van onze competitie 2022-23 en tot op de kampioenenviering in Trefpunt Winnik op vrijdagavond 12 mei 2023.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter voetbal VB/OV

 

22 december 2022

Het jaar loopt ten einde, onze competitie is ongeveer halfweg. Tijd dus voor een kleine terugblik op de voorbije maanden.

Petit Saint Guidon blijft, niettegenstaande enkele moeilijke wedstrijden, comfortabel aan de leiding in 1ste afdeling. Toch blijven de achtervolgers Sparta den Bos en De Sjoeters volop hun kans gaan en blijven zij week na week aanklampen. Als Petit St Guidon niet in volledige formatie kan aantreden zijn zij misschien te pakken.
Sparta en De Sjoeters geloven er nog steeds in en dat siert hen. Er is trouwens in 1ste afdeling goed voetbal te zien.

Misschien verrassend in de top vind ik de nieuwkomer FC Stroppen. Weliswaar met enkele wedstrijden meer maar toch goed gedaan van onze Halse vrienden.
In 2de afdeling B is Kv SKO Vollezele A aan een straffe reeks bezig. Hun ambitie om rechtstreeks van 3de afdeling naar 1ste door te stoten is zeker haalbaar. Wat kunnen VK Bouwvrienden en RC Lamme Guiche nog doen?

Ook hun B-ploeg van Vollezele zit in de top van 3de afdeling A. Wat een prestatie zou dat zijn voor de dynamische ploeg van Kv SKO Vollezele. Een goedwerkende structuur, een dynamisch bestuur, fantastische accommodatie en natuurlijk talent in de ploegen: het blijven sleutels tot succes.

In  2de afdeling A nemen de Nickyspurters stilletjes afstand van de Simca Boys en SV Tijl. Het wordt echter nog een spannende strijd.

Wat me opvalt zijn de goede resultaten van enkele nieuwe clubs.

Houtem City staat aan de leiding in 3C waar ook Oppem City zich goed handhaaft in het midden.
In 3D staat Sila United aan kop en is FC Le But wat weggezakt.
In 3B houdt VK Eeksken goed stand in de middenmoot.

De competitie verloopt redelijk gesmeerd en daarvoor ben ik het secretariaat en de kalenderverantwoordelijke zeer dankbaar.

Onze beschikbare scheidsrechters doen hun uiterste best om jullie wedstrijden in goede banen te leiden. Het aantal wedstrijden zonder scheidsrechter blijft zeer beperkt maar op sommige zaterdagen is het kantje boord. Daarom nog steeds onze oproep naar de clubbesturen om eens te kijken of er bij hun oudere en gestopte spelers geen kandidaat-scheidsrechters zouden zijn. Zij zullen met open armen en veel enthousiasme worden ontvangen.

Verleden zaterdag werd tot een algemene afgelasting besloten. De lage vriestemperaturen noopten ons tot deze beslissing alhoewel we tot vrijdagavond hoopten dat de laatste speeldag van 2022 toch zou kunnen doorgaan. Maar de nachtvorst van vrijdagnacht en zaterdagmorgen waren er te veel aan. Vele velden waren te bevroren om een normale speeldag te garanderen met bovenop een reële kans op kwetsuren en dus werd zaterdagmorgen beslist om af te gelasten.

We kregen daaromtrent heel wat telefoons en mails, pro’ en contra’s, de een al wat beschaafder dan de andere, enkele zelfs ronduit onbeschoft en brutaal.
Het stoort me dan ook dat ons Bestuur door sommigen (gelukkig maar enkele uitzonderingen) zonder enig respect wordt behandeld. Denken die personen dat ook onze bestuursleden niet begaan zijn met de goede werking van onze competitie of dat er ook maar enig risico op blessures wordt genomen?

Vrijdag was de situatie op de meeste velden aanvaardbaar en gingen we er van uit dat de scheidsrechter ter plaatse kon beslissen om te spelen of niet. Door een toeval werden slechts op een zeer beperkt aantal kunstgrasvelden wedstrijden voorzien en dus werden van die kant geen veto’s verwacht. De open hemel ’s nachts met als gevolg temperaturen tot -10 gaf echter de doorslag en om 9h ’s morgens namen we de logische beslissing om af te gelasten.

We sluiten nu voor een kleine drie weken de competitie af om te hernemen op zaterdag 7.1.23

Het was tot nu toe een boeiende competitie waarbij toch enkele harde confrontaties te betreuren vielen. Het Onderzoekscomité sprak strenge straffen uit en dat zal zo blijven. Soms hebben wij de indruk dat door Corona en alle beperkingen vandien opgekropte en ingehouden woede en frustraties er uit moesten op het veld waarbij geen rekening werd gehouden dat vechtpartijen, supporters op het veld ed. om welke reden dan ook, niet thuishoren op het voetbalveld. Het wordt niet getolereerd.

Het Onderzoekscomité heeft ook duidelijk gesteld dat revanche nemen voor een gemaakte fout even hard en zelfs harder wordt bestraft dan de oorspronkelijke fout.
In de sport en voornamelijk in de contactsport die voetbal is, is respect voor de andere cruciaal. Revanche nemen, racisme, gemene en seksistische beledigingen: het wordt niet getolereerd. Op elk ogenblik moet men zich kunnen bedwingen en zijn emoties onder controle houden. Ik bespaar u de details van wat soms geroepen wordt naar een speler of naar een scheidsrechter. Dit hoort niet in onze competitie.

Beste sportliefhebbers, geniet even van de rust tijdens deze onderbreking en geniet met vrienden en familie van de kerstdagen en van de nieuwjaarsdagen.

Ons Bestuur en ikzelf wensen jullie het allerbeste voor 2023.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV VB/OV

 

6 september 2022

Zaterdag 3.9.22 : de competitie 2022-23 werd afgetrapt onder een stralende zon, weinig wind, redelijk warm en zelfs een beetje drukkend.

En op alle velden ploegen die er met de volle goesting tegenaan gingen. Onder hen de 6 nieuwe ploegen.
En deze nieuwe ploegen hebben zich niet zomaar laten wegdrummen. Houtem City en FC Le But wonnen zelfs op verplaatsing en FC Sila won zijn thuiswedstrijd. Dit zijn stevige binnenkomers.
De andere nieuwkomers FC Eeksken, Peutie 94 en Sporting Oppem, weliswaar met een nipte nederlaag, kennen meteen de sterkte van hun reeks.
Ik was zelf aanwezig op het debuut in ons Verbond van Houtem City op K.Sp.Tange B.
Ik wilde absoluut aanwezig zijn op de eerste wedstrijd van Tange omdat het de eerste wedstrijd was na het overlijden van hun voorzitter en duvel-doet-al en gewaardeerd scheidsrechter in ons Verbond, Serge Vanderbruggen.
Voor de wedstrijd was er een indrukwekkend moment met 1 minuut stilte ter zijner ere en het applaus van alle aanwezigen voor Serge was oprecht en gemeend en hartverwarmend. Zijn echtgenote en zijn dochter zullen de club verder runnen. Zij verdienen ons aller steun en sympathie.

Het was daarenboven ook een gelegenheid om de debutant Houtem City te ontdekken.

Sinds de eerste contacten kwamen zij zeer geëngageerd over en de uitslag 3-5 zegt eigenlijk alles. Het was een zeer aangename partij waarbij Houtem City sterk voor de dag kwam. Komend uit de zaalvoetbalcompetitie bewezen ze hun technische vaardigheid maar ik zag ook spelers die hun sporen verdienden bij andere ploegen uit het Vilvoordse.

Dit is een ploeg die lekker kan voetballen met knappe voetballers en vooraan een schitterende nr 7. Snel, technisch sterk, overzicht, doelgericht en afwerker. Dit is een superleuke ploeg om naar te kijken en een aanwinst voor ons Verbond. Ook interessant was de comeback van de scheidsrechter, die na 2 seizoenen out te zijn geweest met blessures, een vlekkeloze wedstrijd floot en na enkele inloopwedstrijden duidelijk klaar zal zijn voor wedstrijden aan de top.

Van Tange ging ik naar Humbeek voor de wedstrijd Lokomotiv B – Sjoeters A. De promovendus tegen een topper uit 1ste afdeling.

En Lokomotiv B heeft kennis gemaakt met het voetbal uit 1ste afdeling. Het technische en tactische niveau ligt hoger evenals het tempo en het conditionele aspect.

Op inzet kon Lokomotiv nog standhouden in de 1ste helft maar na de rust gingen de Sjoeters er over. Deze Sjoeters zijn klaar voor weer een seizoen aan de top. Enkele jongeren uit de Youth-ploeg kregen hun kans zodat ook de toekomst er mooi uitziet voor de Sjoeters. Lokomotiv B zal misschien geen kampioen spelen maar als ze blijven groeien en het ritme van 1ste kunnen opnemen zie ik ze toch een mooi kampioenschap spelen en kan zeker een plaats in de middenmoot bereikt worden. Chapeau voor de 2 ploegen.

De competitie is goed begonnen en ik besef maar al te goed wat een voorbereiding er is aan vooraf gegaan.

Alle clubs en hun ploegen komen uit een moeilijke periode met onzekere COVID-toestanden en stijgende kosten voor het op poten zetten van een degelijke ploeg.
Velen weten niet of beseffen te weinig hoeveel inspanningen hiervoor nodig zijn van de bestuursleden, medewerkers en sponsors.

Het doet dan ook deugd om te zien dat het enthousiasme in het begin van de competitie zeer groot is en geruststellend voor de rest van de competitie.

Ik wil hier dan ook graag een woord van appreciatie richten naar het secretariaat en naar de kalendermaker.

Onze algemeen secretaris Jean Timmermans heeft er een hectische periode opzitten in de voorbereiding en het verder op punt stellen van het digitaal beheerssysteem, het verder begeleiden van de clubestuurders en de scheidsrechters.
De telefoon en de website stonden soms roodgloeiend van de vele vragen en problemen van clubs en scheidsrechters en brandjes moesten worden geblust enz…

Uiteindelijk kwam alles echter in orde en hopelijk komt de rust terug.

Een bloemetje ook voor onze kalendermaker.
Het samenstellen van de kalender is sowieso al een zware klus met alle bijkomende parameters die lang onbekend waren omdat de gegevens van de jeugdwedstrijden van voetbal Vlaanderen waarmee moest worden rekening gehouden, te laat binnen kwamen.

Kort voor de start van de competitie kwamen er dan nog van enkele gemeenten alarmerende berichten over onbeschikbare velden of onbruikbare sanitaire installaties zodat het ganse schema moest heraangepast worden.

Een pluim voor Rudi Meersman dat hij er, ondanks alles, toch in geslaagd is om de meeste problemen op te lossen. Hopelijk worden de plaatselijke problemen snel opgelost zodat we een boeiende competitie krijgen.

In naam van het ganse Bestuur wens ik jullie een boeiende en sportieve competitie toe.
Dat de besten mogen winnen. De bekers zijn besteld voor mei 2023.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV VB/OV

20 juni 2022

De competitie 2022-2023 is definitief op gang getrokken.

De laatste inschrijvingen zijn binnen en op onze laatste bestuursvergadering van 15.6.22 werd een beslissing genomen inzake de reeksindeling voor het nieuwe seizoen.

En het is een zeer evenwichtige en logische reeksindeling geworden van 7 reeksen. Door een lichte vermindering van het aantal ingeschreven ploegen tot 87 ploegen moesten we het aantal ploegen per reeks aanpassen. Zo kwamen we uit bij 7 reeksen waarbij afdeling 1 en 2A en B telkens bestaan uit 13 ploegen en de 4 reeksen van afdeling 3 uit telkens reeksen van 12 ploegen.

Om tot deze indeling te komen is er echt wel veel puzzelwerk aan te pas gekomen mede door de hoeveelheid van factoren waarmee rekening moest worden gehouden.

In vergelijking met de start verleden seizoen zijn er toch wel wat clubs en/of ploegen afgevallen. Er zijn verschillende clubs (7) die er de stekker hebben uitgetrokken en niet van de minste. Zo moeten we afscheid nemen van de Poreistampers, een grote traditieclub, met een ernstig beleid uit Asse die grote moeite ondervond in de recrutering van nieuwe en jonge spelers en van nieuw bloed voor bestuursfuncties. Het is een steeds weerkerend fenomeen bij alle sportclubs, ook, en misschien nog sterker, bij andere sporten dan het voetbal. Dit heeft ook gespeeld in het afscheid van een andere grote naam in ons Verbond : Tervuren Rangers, jarenlang een vaste waarde in onze 1ste afdeling. Een jarenlange trouwe traditieclub Cecilia United moest om de zelfde redenen forfait geven, Idem dito JB United. Als het te lang op dezelfde personen draait en de jongere generatie wenst zich niet meer te engageren dan is het over. Een spijtig fenomeen.

Er zijn clubs die, door een of andere reden, in de problemen komen bv door logistieke problemen. Red Star Juniors 1640, het project van sociaal geëngageerde mensen in St Genesius Rode, is het slachtoffer van een beslissing van het gemeentebestuur dat hun voetbalterrein zal herinrichten voor het hockey. De herinrichting van nieuwe voetbalterreinen waar de Red Stars zouden op terecht kunnen is pas voor volgend jaar. Zo zonde voor de inzet van Kris Stoffels en zijn medewerkers. Hopelijk zien we hen terug volgend seizoen. Ook Peutie 94 heeft moeite om een nieuw voetbalveld te vinden en vandaag valt de beslissing of ze in competitie blijven.

SIAMU stopte reeds in de loop van vorig seizoen na administratieve perikelen.

De andere vertrekkers (5) uit onze competitie zijn ploegen, behorend tot een club die evenwel met andere ploegen in competitie blijft. De meeste onder hen hadden al problemen in het vorige seizoen om elke week genoeg geschikte spelers te vinden of hadden extra-sportieve problemen.

De gevolgen van de Coronacrisis waarbij vele spelers andere activiteiten ontdekten, oudere spelers die afhaakten wegens hun gezinssituatie en die onvoldoende konden vervangen worden, de stijgende prijzen hebben veel mensen pijn gedaan, ook onze leden voelen dat aan de lijve maar ook onze clubs krijgen het moeilijker om de nodige financiering te vinden, er verdwijnen veel kleine cafés en dus ontmoetingsplaatsen voor potentiele spelers enz…

Pote Agé A is de klap na het wangedrag op enkele wedstrijden niet te boven gekomen en na de zware straffen en een interne evaluatie heeft hun bestuur zelf besloten er de stekker uit te trekken waarvoor zij voor deze moedige maar evidente beslissing veel respect verdienen. Zij blijven echter competitief met hun B-ploeg.

De Vissers A degradeerden en stoppen met hun A-ploeg en willen in de toekomst investeren in hun beloftevolle B-ploeg.
Idem voor Bleuken-Langevelde die vorig seizoen zelfs al de zelfde beslissing namen. Sparta den Bos C en Tange C stoppen met hun C-ploeg maar blijven actief met 2 goede ploegen.

Zoals u reeds las heeft onze competitie een verlies van 12 ploegen moeten dragen.
Zoals ik reeds vaststelde was dit beperkte verlies te verwachten na de 2 moeilijke seizoenen die onze clubs moesten overwinnen.

Corona en de verschillende lange of korte onderbrekingen van de competitie hebben veel spelers en bestuursleden naar andere bezigheden gedreven, de clubliefde en het engagement zijn niet meer te vergelijken met wat het ooit was, de sterk stijgende kosten voor iedereen alsmede de sterk stijgende kosten voor de clubs om een ernstig management te voeren….Het zijn allemaal redenen om deze moeilijke periode en het daarbij horende verlies aan clubs beter te begrijpen.

Het is  echter niet allemaal kommer en kwel. We mogen in dit nieuwe seizoen 6 nieuwe clubs verwelkomen. We hadden met deze nieuwe clubs ook al een goed contact en ons gevoel geeft ons veel vertrouwen in de toekomst. De nieuwe clubs zijn FC Eeksken uit Opwijk, Sporting Oppen uit Meise, Houtem City uit Houtem-Vilvoorde maar spelend in Machelen, Sila United uit Beersel, Le But uit Londerzeel. Over Peutie valt dezer dagen een beslissing. Hangover 96 is de nieuwe naam van FC Gallica, spelend in Londerzeel.

Hartelijk welkom aan al deze nieuwkomers die me al verzekerden dat ze er met volle overtuiging voor zullen gaan. Veel succes.

Bij het opstellen van de kalender werd rekening gehouden met de afstanden voor onze ploegen. Afhankelijk van de reeks wordt getracht de lokale clubs te groeperen om de verplaatsingen tot hety minimum te beperken. Volgens het reglement mogen er ook geen 2 ploegen van de zelfde club in de zelfde reeks spelen.

De architecten van deze reeksindeling, kalendermaker Rudi Meersman en algemeen secretaris Jean Timmermans hebben een mooi voorstel gedaan dat door het Bestuur werd goedgekeurd. U kan deze reeksindeling vanaf vandaag ook terug vinden op onze website.

Graag wil ik er bepaalde clubs aan herinneren dat het secretariaat nog gevraagd heeft voor wat administratieve verduidelijkingen. Tracht dit zo vlug mogelijk in orden te brengen.

Er zijn op dit ogenblijk ook nog 3 clubs die nog een openstaande schuld hebben bij het Hoofdbestuur in Antwerpen. Ik zal hen deze vandaag nog herinneren om dit per kerende te regelen om de deelname aan de competitie niet te compromitteren.

Ik heb ook vastgesteld dat nog een aantal clubs achterstaan met de betalingen van de boetes aan ons Verbond. Een rappel werd verstuurd door onze penningmeester en ik dring aan op een spoedige betaling. Een club met schulden zal niet kunnen deelnemen aan de start van de competitie.

Ik kreeg van verschillende clubs vragen ivm een eventuele korting op de verzekeringspremies voor de competities 2020-2021 en 2021-2022 waar wat misverstanden zijn over ontstaan zonder dat er concrete invulling werd aan gegeven.

De vraag werd gesteld aan het Hoofdbestuur dat de cont( r)acten met de verzekeringsmaatschappijen verzorgt.
 De afrekening SPORTjaar 2020-2021 is gebeurd. De ledenaantallen voor de afrekening KALENDERjaar 2021 zijn op 17.5.22 overgemaakt en de afrekening volgt nog. Blijkbaar zou er een coronaristorno van 10% zijn die zou verrekend worden op de volgende a-factuur.
Ik zal deze zaken zeker nauwlettend mee opvolgen.

Er zijn de afgelopen weken ook vieringen geweest van enkele van onze clubs. Op 6 mei jl. werd in Opwijk op grootse wijze het 40-jarige bestaan van De Sjoeters Opwijk gevierd. Normaal had deze viering reeds vorig jaar moeten plaats vinden maar door de Corona-maatregelen werd de viering 1 jaar uitgesteld. De viering van 40 jaar De Sjoeters werd dus eigenlijk een 40+1 jaar viering waarvoor een dikke proficiat voor deze echte vriendenclub die evenwel professioneel gerund wordt. De Sjoeters is een van onze clubs waarover we terecht fier mogen zijn dat ze deel uitmaken van ons Verbond en onze federatie.

Dit weekend was ik in Vilvoorde , in het CC het Bolwerk, waar de Koninklijke Sportkring Eendracht Vilvoorde hun 100-jarig bestaan vierde. 100 jaar Eendracht : toch wel een unieke verjaardag en dito prestatie. Opgericht in 1922 uit een sociaal bewogen engagement met roots in de toenmalige socialistische sociale netwerken overleefden zij W.O.II en na veel ups en downs hebben zij in ons Verbond een vaste plaats ingenomen. Met een geëngageerd bestuur mikken zij volop op een jeugdige aanpak. Ik was verleden seizoen 2 maal getuige van hun sportieve en faire inzet en je zag de evolutie van een aarzelende start naar een sterk seizoeneinde om finaal 6de te eindigen.

Ik vermeld er hier graag een unieke prestatie bij. Bij de uitreiking van de bekers op de kampioenenviering op 13 mei ll. vermeldde ik het al: spijtig dat ze door een onvoorzien forfait 10 punten verloren of ze hadden de fairplaybeker gewonnen met o strafpunten. Dit wil zeggen dat ze op een gans seizoen GEEN ENKELE gele of rode kaart hebben opgelopen. Bij mijn weten is nog geen enkele ploeg daar ooit in geslaagd. En dat in hun 100ste jaar. Proficiat.

Het was een gezellige en sympathieke receptie daar in Vilvoorde met het voltallige bestuur, sympathisanten en spelers, met burgemeester Hans Bonte en een delegatie van hun Duitse zusterstad Ennepetal. Proficiat K.Sp.Eendracht Vilvoorde en op naar de volgende 100.

Alvorens dit woordje af te sluiten wil ik nog graag de datum meedelen van onze volgende Algemene Vergadering. We voorzien deze op woensdag 17 augustus e.k. om 20h en we houden het, met Corona in het achterhoofd, zoals vorige jaren, digitaal. Het wordt dus opnieuw een ZOOM-algemene vergadering.
Onze algemeen secretaris zal jullie tijdig de link voor deze Zoomvergadering doorsturen.

Nog veel plezier bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen en tot binnenkort.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV VB/OV

22 april 2022

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog een “Woordje” schreef, maar naar het einde van de competitie 2021-22 is het aangewezen dat alsnog te doen. Op 1 speeldag van het einde zijn praktisch alle kampioenen en vice-kampioenen bekend. In 2A evenals in 3D valt de beslissing op de laatste speeldag. Op de vice-kampioenen is het nog wachten in 2A, 3B en 3D.

Het is een moeilijk seizoen geweest voor vele clubs. Zuun United startte zelfs niet en Tange C, Siamu Brussel en Bleuken-Langevelde A haakten af in de loop van het seizoen. De nieuwelingen Hondzocht, De Zwaanzers en FC Gallica deden het zeer wisselvallig. Hondzocht doet mee voor de titel maar De Zwaanzers en FC Gallica betaalden leergeld en moesten vaststellen dat het niveau bij bepaalde ploegen in 3de afdeling toch vrij hoog ligt.

Na de lange Coronaperiode kampten vele ploegen met spelerstekorten, oudere spelers haakten af, anderen ontdekten nieuwe sporten die wel konden beoefend worden, de rekrutering verliep moeizaam door de beperkte sociale contacten,…

Nochtans verliep de competitie vrij vlot en waren er maar 2 algemene afgelastingen door het slechte weer. We telden echter een record aan forfaits wegens coronabesmettingen of onvoldoende beschikbare spelers en door de vele uitgestelde wedstrijden en de moeilijke situatie voor de kalender hebben we toch moeten beslissen 23 april als laatste speeldag vast te leggen met als gevolg dat enkele ploegen verplicht werden midweeks te spelen.
Onze excuses daarvoor maar het kon niet anders, mede omdat we de organisatie van onze kampioenenviering niet in het gedrang wilden brengen.

Zoals reeds werd medegedeeld gaat onze kampioenenviering door op vrijdagavond 13 mei om 20h in zaal Den Horinck te Zellik. Die avond worden onze kampioenen, vice-kampioenen en de winnaars van de fair-play beker gehuldigd. Ook de kampioen en de vice-kampioen van onze vrienden uit de Zaalvoetballiga Asse-Zellik (ZLAZ) worden uitgenodigd. We zijn trouwens in een definitieve fase om vanaf volgend seizoen ook het
Opwijkse Zaalvoetbalverbond in ons Verbond op te nemen.

We zijn ook reeds gestart met de voorbereiding van volgend seizoen.
De uitnodiging om in te schrijven voor volgend seizoen 2022-23 vertrekt eerstdaags.

Ik mag er graag op aandringen dat het inschrijvingsformulier volledig wordt ingevuld. In het verleden werden te dikwijls de formulieren ingevuld met “idem verleden seizoen” met alle moeilijkheden voor onze competitieverantwoordelijken. Gelieve dus alle gegevens opnieuw in te vullen zodat we over geactualiseerde data beschikken.

Het is afwachten hoe de inschrijvingen zullen verlopen en hoe we de verschillende reeksen zullen invullen. Daarvan zal het ook afhangen of we buiten de kampioenen die naar een hogere afdeling stijgen ook eventueel de beste 2de laten meestijgen. Positief is dan wel dat we al aanvragen kregen van een 4-tal nieuwe ploegen om te starten in ons Verbond wat toch betekent dat onze goede organisatie alom wordt geapprecieerd en waarvoor ik graag onze bestuursleden wil bedanken.

We nemen binnenkort ook afscheid van 2 personen die in onze organisatie vele jaren van enorm belang zijn geweest en die ik graag hulde wil brengen.

Jan De Troch, onze P.R. en verbindingsman met het gemeentelijk beleid stopt er mee. Zijn drukke professionele agenda alsmede zijn sociale engagementen slorpen hem te veel op en de weinige tijd die hij nog over heeft komt zijn gezin, kinderen en kleinkinderen toe. Jan heeft vele jaren de artikels geschreven rond vele clubfestiviteiten, had een grote inbreng in de goede contacten met het gemeentebestuur Asse, sprong als het moest bij in het Onderzoekscomité, kortom hij was met zijn innemende persoonlijkheid, zijn intelligentie en zijn sociale vaardigheden van goudwaarde voor ons Verbond op moeilijke momenten. We zijn hem zeer dankbaar en weten zeker dat hij op de grote gelegenheden in ons Verbond nog vaak aanwezig zal zijn.

Een andere fijne persoonlijkheid die er mee stopt om meer tijd aan zijn familie, kinderen en kleinkinderen te besteden is Patrick Van Der Elst.
Hij is sinds jaren een van onze toonaangevende scheidsrechters en ook al sinds vele jaren de secretaris van het Onderzoekscomité. Rechtvaardig in de besluitvorming maar door zijn lange staat van dienst in de sport begripvol voor de soms emotionele reacties van voetballers en bestuursleden op het veld zonder evenwel de excessen te tolereren. Een topkerel.

Een welgemeende dank aan Jan en Patrick.

Volgende zaterdag wordt onze competitie afgeblazen. We blikken dan in een nieuw “woordje” terug op het afgelopen seizoen.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV VB/OV

1 januari 2022

Het is een tijdje geleden dat er nog eens een “Woordje van de Voorzitter” verscheen.

Na mijn vorig “Woordje” bij het begin van deze competitie was er behalve het redelijke goede verloop van de competitie naast het steeds weerkerende nieuws over Corona weinig relevant nieuws te vermelden.

Het ging overal, op radio, op TV, in de winkel, op straat, steeds maar over Corona, quarantaine, China, Delta of Omikronvariant, mondmaskerplicht, spelen zonder publiek, geen binnensporten …en zo ging het maar door.

Sommige van onze clubs hadden effectief af te rekenen met Coronagevallen of hadden, door Corona, spelers in quarantaine of andere omstandigheden en hadden een spelerstekort.

Sommige gemeentebesturen vaardigden een verbod af op het gebruiken van kleedkamers enz…

Al deze factoren hebben ons Verbond en onze clubs zeker parten gespeeld maar, zoals reeds vermeld, is de competitie al bij al nog redelijk goed verlopen.

Sommige scheidsrechters werden besmet met Corona en moesten in quarantaine. Onze algemeen secretaris meldde mij dat meer scheidsrechters dan normaal kampten met blessures. Het lange stilleggen van de competitie sinds 19.10.2020 is daar zeker niet vreemd aan.

Tot op heden werden 35 wedstrijden  geannuleerd door forfait wegens een tekort aan spelers.
Dit gebeurde nooit eerder. Op 11 december werd een algemeen forfait afgeroepen wegens de bar-slechte weersomstandigheden en de vele onbespeelbare velden. We kregen daarop de vraag waarom dan toch niet de wedstrijden op kunstgras konden doorgaan? Een terechte vraag van bezorgde clubs.
We hebben dat probleem in het Bestuur grondig en in alle aspecten besproken en we zijn tot de slotsom gekomen dat het voor onze organisatie niets bijbrengt en integendeel een complexe situatie creëert en meer problemen aanbrengt dan dat het er oplost.

De ganse overblijvende kalender moet worden omgegooid en omdat onze kalender gelijkloopt met het systeem gebruikt door ABSSA , Interbanken en rekening moet houden met de jeugdkalender van Voetbal Vlaanderen, wordt het complexe verhaal van de kalender nog moeilijker op te lossen.
Wij begrijpen perfect de frustraties van enkele clubs, want als je in de goede flow zit, wil je spelen.

De meeste clubs hebben er 12,13 of 14 wedstrijden opzitten. Uitschieters zijn Sparta Den Bos A en De Sjoeters A die reeds 15 wedstrijden speelden. Staff  Team speelde er nog maar 8. Dat wil zeggen dat praktisch alle ploegen al de helft van de competitie af wekten. Dat ziet er dus redelijk goed uit.

Hopelijk blijft Corona min of meer onder controle en valt het weer wat beter mee.

De huidige competitie verloopt best wel spannend alhoewel in enkele reeksen wat ploegen zich al wat hebben afgescheiden. Dat belooft voor de rest van de competitie.

In 1ste afdeling evenwel is alles nog mogelijk. Een sterk Dynamo Wijndaal en Sparta Den Bos staan voorlopig aan de leiding maar Petit Saint Guidon volgt maar op 1 punt en heeft nog enkele wedstrijden te goed. Daarachter volgen Dilbeek en De Sjoeters die nog volop kunnen meedoen.

Ik zag Dynamo Wijndaal en De Sjoeters in een boeiende wedstrijd met kansen aan beide kanten waarbij Dynamo een zeer sterke indruk maakte tegen een topteam als de Sjoeters. Iedereen verwachtte een gelijkspel maar Dynamo bleef komen en na een aarzeling in de laatste minuten in de Sjoetersverdediging kon Dynamo de overwinning nog pakken met 4-3. Een topwedstrijd op hoog niveau onder leiding van een uitstekende scheidsrechter. Dit was echt genieten.

In 2de A staan de Nickyspurters los aan kop maar de Simca Boys hebben 2 wedstrijden minder.
In 2de B leiden de Stroppen en volgen De Leeuwerik en Lamme Guiche op 6 en 7 punten met 1 wedstrijd minder.

In 3de afdeling blijft het in alle reeksen spannend. Opvallend is de zeer goede prestatie van beide ploegen van SKO Vollezele: de A-ploeg leidt in 3A voor Klein Leeuw (2 wedstrijden minder) en de B-ploeg staat 2de in 3B met 2 punten achter leider ’t  Vraagteken.

In reeks 3C is er een boeiende strijd aan de gang tussen De Sjoeters Young Boys en Cristal Boys C maar BOBO behoudt de aansluiting met 2 wedstrijden minder.

In reeks D spelen Hondzocht en Sporting Corner haasje over als deze laatste zijn 2 achterstallige wedstrijden wint.

Ik zag dit seizoen al vele ploegen bezig. Het is altijd leuk om ’s zaterdags ergens een wedstrijdje mee te pikken en wat te praten met scheidsrechter, spelers en bestuursleden. Mijn respect voor deze mensen is grenzeloos. Zonder hen geen voetbal, geen competitie, geen Verbond. De ploeg samenstellen, trainen, de velden klaar maken, de administratie doen, de lijnen trekken, de kleedkamers onderhouden, het cafetaria doen, dranken bestellen en verzorgen, richtlijnen geven aan de medewerkers, de spelers, kijken of de Coronamaatregelen worden gerespecteerd …Het houdt nooit op. RESPECT.

Op Verbondsniveau zitten wij ook op kruissnelheid. Het digitale beheerssysteem werkt verbazend vlot en de clubs hebben zich bijzonder goed aangepast. De kinderziektes gaan er stilletjes uit en als er al een uitzonderlijk probleem opduikt met het scheidsrechterblad of met een aansluiting van een nieuwe speler wordt dit door onze algemeen secretaris Jean Timmermans na een telefoontje opgelost. Waarmee ik toch nog eens mijn bijzondere waardering voor hem wil uitspreken.

Het waren grote schoenen van Gaston Van Oycke om te vullen en hij is daar onwaarschijnlijk goed in geslaagd.

Ook ons Bestuur heeft de laatste maanden hard gewerkt.
Over Rudi Meersman, penningmeester en kalenderverantwoordelijke zijn vriend en vijand het unaniem eens: streng maar rechtvaardig en steeds met het sportieve belang van clubs in het achterhoofd, beheerst hij de moeilijke kalenderproblematiek.

Onze webmaster Koen Biesemans, met al zijn ervaring uit de prive-sector en niettegenstaande zijn drukke bezigheden, beheerst en beheert het communicatiesysteem.

Ondervoorzitter Roger Bogemans heeft, na het wegvallen van wat taken door de digitalisering, een nieuwe boost gevonden in de organisatie van de controles, samen met Philemon De Hauwere en Willy Vanhassel.

Last but not least wil ik nog graag de schijnwerpers richten op ons nieuwe bestuurslid Michael Goedgezelschap. De meeste kennen hem wel als een zeer competent scheidsrechter en als lid van het Onderzoekscomité. Op onze vraag om het voorzitterschap van het belangrijke departement Onderzoekscomité op te nemen is hij bereidwillig ingegaan. Ondertussen heeft  hij reeds enkele zittingen achter de rug en maakt hij volwaardig deel uit van het Verbondsbestuur. Hij controleert samen met Rudi Meersman de scheidsrechtersbladen en beheren zij de gele en rode kaarten.

We hebben er een verstandig en gemotiveerd persoon maar bovenop een collegiale collega bij in ons Bestuur.

Het is mij een voorrecht en een genoegen deze unieke ploeg van uiterst gemotiveerde en competente bestuurders te mogen leiden.

Mag ik jullie, in naam van ons Bestuur, een gelukkig en een prima sportief nieuw jaar toewensen.

Onze competitie hervat, als er geen bijkomende Coronamaatregelen bijkomen en de toestand van de velden niet uitermate verslecht, op zaterdag 8 januari 2022.

Wij volgen de beslissing van Voetbal Vlaanderen NIET die het amateurvoetbal schorst tot en met 28 januari 2022. Met alle respect voor hun beslissing maar als ik de persartikels lees en de interviews hoor is deze beslissing enkel ingegeven door finantiële motieven. Het gebrek aan inkomsten van supporters en cafetaria-ontvangsten leiden tot liquiditeitsproblemen om hun spelers te betalen.

Dat is in onze federatie van vriendenclubs, de echte amateurs, niet aan de orde.

Dus tot 8.1.22 en geniet er van.

Veel voetbalgenot,

Albert Gryseels

Voorzitter KAVVV&FEDES voetbal VB/OV
 

9 september 2021

Geacht Bestuurslid,

Er bereiken ons berichten waarin gemeld wordt dat de organisatie van de wedstijden bij sommige van onze thuisclubs te wensen overlaat. Indien het nieuwe clubs betreft, kan dit te wijten zijn aan onervarenheid en dan is het goed dat ze er het reglement nog op nakijken (zie ook verder). Indien het clubs betreft, die al jaren lid zijn van ons Verbond, zijn er geen excuses. Ook voor hen pleit ik om onze regelementen nog eens goed door te nemen en ook rekening te houden met de aanbevelingen in het kader van de Coronamaatregelen.

Specifiek in ons regelement (zie ook op onze website- klik op schorsingen en dan op reglementen) zijn de artikels 50 tot en met 58: Bepalingen inzake de thuisclubs. Ik ga even beknopt het rijtje af.

Artikel 50 A: de thuisploeg is verantwoordelijk voor het terrein dat in orde moet zijn d.w.z.. goed zichtbare lijnen, degelijke netten aan de doelen, correcte hoekvlaggen…

                  B: aangepast schoeisel voor kunstgrasvelden

                  C: de regeling inzake neutrale zone

Artikel 51: de thuisploeg draagt er zorg voor dat de kleedkamers van spelers en scheidsrechter over voldoende accommodatie beschikt en ruim genoeg zijn

Artikel 52: regeling inzake kleur van de trui

Artikel 53: de thuisploeg zal steeds over een scheidsrechterfluitje, gele en rode kaarten beschikken.

Artikel 54: regeling inzake scheidsrechterbladen indien problemen met de site of technische problemen.

Artikel 55: regeling indien wedstrijd geleid wordt door gelegenheidsscheidsrechter

Artikel 56: de thuisploeg dient zorg te dragen voor de aanwezigheid van een emmer proper water en spons en van een volledige en efficiënte verbandkist (EHBO) die tijdens de wedstrijd ter beschikking moet staan in de neutrale zone. Ook de aanwezigheid van een ijsbox kan nuttig zijn.

Artikel 57: De thuisploeg levert de wedstrijdbal en minstens drie reserveballen, allen in goede staat. De thuisploeg bezorgt 2 oefenballen aan de bezoekende ploeg.

Artikel 58: Voor beide elftallen en voor de scheidsrechter moet een verfrissing voorzien zijn tijdens de rust. Gezien de Coronamaatregelen wordt gevraagd naar individuele flesjes of voldoende bekers.

We zullen onze controleurs opdracht geven bij hun bezoek aan de wedstrijden deze punten nauwlettend na te zien en vastgestelde fouten te vermelden in hun verslag. Bij ernstige tekortkomingen kan de club beboet of opgeroepen worden.

Met sportieve Groeten,

1 augustus 2021

Hopelijk is alles goed met jullie en hebben jullie de moeilijke periode tussen de Coronastop half oktober 2020 tot nu gezond en wel overbrugd. Hopelijk zijn de meesten van ons ook al gevaccineerd en mogen we met gezonde ambitie vooruitkijken.

We zijn nu een maand voor de competitiestart op zaterdag 4 september 2021.
Na 2 mislukte seizoenen wegens Corona kunnen we eindelijk hopen op een min of meer normaal seizoen.
De honger is groot en, als ik het objectief bekijk, lijken de gevolgen kwantitatief al bij al nog mee te vallen. Drie ploegen stoppen er mee: Dogs United B, ’t Vraagteken B en FDC maar 4 ploegen kwamen er bij waarvan 3 nieuwe clubs: K.Sp.Tange C, FC Hondzocht uit Tubize, FC De Zwaanzers uit Beersel en FC Gallica uit Londerzeel, een nieuwe regio in ons Verbond. We heten hen van harte welkom in onze grote familie van vriendenclubs. We spelen dus met 1 ploeg meer dan verleden seizoen.
Dit is zeer positief want ik hoor alarmerende berichten uit andere sporten die de lange onderbreking van wedstrijden en trainingen veel slechter hebben verteerd.

Alle voorbereidingen, zowel administratief als beheersmatig, zijn getroffen en we zijn klaar voor de start. Ik hou er aan ons vernieuwde secretariaat met secretaris Jean Timmermans en webmaster Koen Biesemans van harte te danken voor hun intense werk dat zij in deze  voorbereiding hebben gestoken. Nu wordt, nog meer  dan vroeger, duidelijk welk primordiaal belang Gaston Van Oycke en zijn betreurde Daisy zo vele jaren voor ons secretariaat hebben betekend. Ook het moeilijke werk van kalendermaker Rudi Meersman kan niet genoeg onderstreept worden. De samenstelling van de kalender was dit jaar moeilijker dan andere jaren omwille van het uitblijven van de nodige informatie vanuit Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de KBVB. Deze informatie is cruciaal omdat de bezetting van de gemeentelijke speelvelden door de jeugdploegen van Voetbal Vlaanderen in de gemeenten voorrang heeft en dus de kalender van onze ploegen, die op de zelfde velden spelen, zolang de informatie niet beschikbaar is, niet kan opgemaakt worden. Voetbal Vlaanderen heeft nu beloofd deze informatie klaar te hebben volgende week zodat de definitieve kalender ten laatste enkele dagen voor onze Algemene Vergadering van 10 augustus 2021 kan verwacht worden.

Op deze Algemene Vergadering zal onze secretaris Jean Timmermans nogmaals een overzicht geven van alle relevante punten van ons digitaal beheerssysteem en een opfrissing geven van de procedures inzake wedstrijdblad voor en na de wedstrijd, kortom een A.V. met vele praktische aanduidingen. Tevens zal een korte toelichting worden gegeven bij enkele (licht) gewijzigde reglementen.

Het is inderdaad van oktober 2020 geleden dat de clubs nog een wedstrijdblad hebben opgemaakt en de procedure na de wedstrijd hebben uitgevoerd.
Een opfrissing van het geheugen lijkt ons dan ook gepast.

Ik hoop dat de normale werking van de clubs niet te veel verstoord werd door Corona.

De langdurige sluiting van de sportinfrastructuur, inbegrepen de kleedkamers en de cafetaria hebben de zaken zeker niet vergemakkelijkt. In principe zullen deze op dit ogenblik geopend zijn en kunnen de trainingen en eventuele oefen- of vriendenwedstrijden normaal doorgaan.

Door de Coronamaatregelen zijn ook de eetfestijnen van onze clubs niet kunnen doorgaan.

Deze eetfestijnen zijn van groot belang voor de financiële gezondheid van onze clubs en hopelijk kunnen ze de volgende maanden terug georganiseerd worden. De meeste clubs melden mij dat zij door CORONA minder onkosten hebben gehad en met de reserves die ze hadden hebben zij deze moeilijke periode relatief goed overbrugd. Deze bronnen zijn echter niet onuitputbaar en de clubs lijken eerder wat af te wachten. Toch wil ik vragen aan de clubs om, indien mogelijk toch onverwijld de datum mee te delen van de vrije speeldag waarop elke club recht heeft en die meestal samenvalt met het eetfestijn. Alzo kan deze vrije dag ingeschreven worden in de kalender.

Ik krijg eveneens wat signalen vanuit ons scheidsrechtercorps. Ook zij staan te popelen om er terug aan te beginnen. Op dinsdag 24 augustus organiseren we, speciaal voor hen, een bijeenkomst om hen hun nieuwe uitrusting te overhandigen. Het is maar een kleine geste om hen onze erkentelijkheid te betuigen.

Wij wensen al onze leden en hun clubs een gezond en sportief succesvol seizoen.
Wij zijn er klaar voor. Ik ben er zeker van, jullie ook.

Volgende afspraak: Algemene digitale (ZOOM) vergadering op dinsdag 10.8.2021 om 20h.

Belangrijkste afspraak: start van de competitie op zaterdag 4 september 2021.

Veel voetbalgenot,

23 april 2021

Door Corona heeft ons (voetbal)leven een tijdje stilgelegen. Behalve wat supporteren voor TV voor onze favoriete voetbalclub in de professionele competitie is er een complete stilte geweest. Gelukkig is de vaccinatiecampagne ondertussen op min of meer normale snelheid gekomen. Ik vermoed dat al een deel van onze “oudere”  bestuursleden intussen zijn ingeënt, het is nu wachten op de jongere bestuursleden en op de spelers.

Als er mag verwacht worden dat aan dit tempo tegen begin september een groot deel van de volwassen bevolking gevaccineerd is of tenminste een 1ste prik heeft gekregen en de besmettingscijfers naar een aanvaardbaar niveau zijn gezakt durf ik toch te hopen dat het startschot van de competitie kan gegeven worden op zaterdag 4 september 2021. We moeten positief blijven.

Natuurlijk is de competitie starten op 4 september één zaak, de spelers competitief krijgen tegen die datum is een andere zaak. De maanden juli en augustus zullen in dat opzicht cruciaal zijn en daar zijn de vooruitzichten op dit ogenblijk nog steeds niet optimaal. Op dit ogenblik is de situatie als volgt en ik baseer mij op het rondschrijven van de Vlaamse Sportfederatie (VSF), de vertegenwoordiger van alle Vlaamse erkende en gesubsidieerde sportfederaties, dat u ook terugvindt in de berichten op onze website:

-voor personen vanaf 19 jaar: vanaf 26.4.2021 keren we terug naar de mogelijkheden van 8.3.2021 met de enige aanpassing dat voor de personen vanaf 19 jaar het toegelaten maximaal aantal personen in een sportgroep terug 10 i.p.v. 4 wordt mits inachtname van de afstandsregels. Er zijn nog geen versoepelingen voor de sport beslist vanaf 8.5.2021. Er liggen wel een aantal zaken op tafel:

 - het heropstarten van de competities in buitenlucht. Indien dit opnieuw mogelijk wordt; want in de lijn liggend van de aangekondigde versoepelingen, worden restricties verwacht zoals max. aantal deelnemers voor georganiseerde activiteiten = trainingen en geen of hogere limiet voor wedstrijden zodat alle buitencompetities de kans krijgen om te kunnen heropstarten.

- Duidelijkheid over de rol van de lokale besturen (cfr. toestemming die nu al gegeven wordt aan bepaalde loop/triatlonevents).

Ik verwacht dus binnenkort een officiële mededeling van de overheid om sport, in openlucht, in een evenwel beheersbare vorm toe te laten. En dat schept voor ons toch wel perspectief. Daarom hebben wij beslist om, met het vooruitzicht op de nieuwe competitie, de inschrijvingsprocedure voor het nieuwe seizoen 2021-2022 open te stellen vanaf 1 mei 2021 en dit tot 31 mei 2021. Gelieve dit dus goed op te volgen op de website.

Het digitale inschrijvingsformulier is quasi volgens hetzelfde systeem als vorig seizoen behoudens enkele kleine aanpassingen. Ons bestuur heeft er het volle vertrouwen in dat de overgrote meerderheid van onze clubs trouw blijven aan ons verbond. Op dit ogenblijk mogen we zelfs 1 nieuwe club verwelkomen die zich heeft geëngageerd voor het nieuwe seizoen.

Er zijn vanuit enkele clubs vragen gesteld en voorstellen aangereikt voor de competitie waarvoor onze dank. Ze worden door ons bestuur besproken maar zolang we geen definitief zicht hebben op de volledige inschrijvingslijst worden er geen beslissingen genomen. Het reglement voorziet trouwens dat, als de competitie wordt stopgezet na minder dan de helft van de competitie afgewerkt te hebben, de nieuwe competitie zal hernemen met dezelfde de reeksindeling.

Het bestuur en het secretariaat in het bijzonder zijn de laatste weken hard aan het werken om alles goed voor te bereiden om de inschrijvingen en de nieuwe aansluitingen zo vlot als mogelijk in het nieuwe digitale beheerssysteem te laten verlopen.

Als iedereen zich aan de regels houdt, en dat wie opgeroepen wordt zich laat vaccineren zodat de vaccinatiecampagne verder vlot verloopt, dan hebben we alle reden om optimistisch naar de toekomst te kijken.

Veel voetbalgenot,

8 februari 2021

Uiteindelijk is de beslissing dan toch gevallen. De huidige competitie 2020-2021 wordt stopgezet. Gezien er slechts maximaal 6 wedstrijden werden gespeeld worden er dus geen kampioenen, stijgers en dalers aangeduid en blijft, in principe, de huidige indeling van de reeksen behouden voor het komende seizoen dat, naar wij hopen, op een normale manier zal kunnen afgewerkt worden.

We hebben lang gewacht om deze beslissing te nemen maar we moeten vaststellen dat er op vandaag nog steeds geen perspectief is om eventueel de competitie te hervatten begin april in combinatie met de verslechterende Coronacijfers. Onze clubs hebben recht op een duidelijke beslissing en daarom hebben wij beslist om er de stekker uit te trekken.

We hadden, diep in ons hart gehoopt dat de regels misschien zouden versoepeld worden rond 14 maart, en omdat we al beslist hadden het seizoen te verlengen tot 15 mei, zou dat betekenen dat nog 9 à 10 wedstrijden zouden kunnen gespeeld worden. In die optiek zouden we aan max.16 wedstrijden komen op een volledige competitie van 24 wedstrijden.

Helaas moeten we vaststellen dat dat in de gegeven omstandigheden onmogelijk is. Voetbal Vlaanderen, ABSSA en onze vrienden van Voetbal Antwerpen namen deze beslissing reeds eerder. Voetbal Vlaanderen  rekende nog 1 maand trainingen er bij alvorens de competitie te hervatten en dat maakte een herneming van de competitie helemaal onmogelijk. We lazen in de kranten rampzalige berichten over de situatie bij de amateurclubs bij Voetbal Vlaanderen.

Ook onze clubs hebben het moeilijk. Het ontbreken van inkomsten uit cafetaria, eetfestijnen en het afhaken van lokale sponsors en het blijven van de vaste kosten aan de installaties hebben de reserves aangetast. Maar gezien onze clubs drijven op vrijwilligers die hun club als goede huisvaders beheren en iedere euro omkeren alvorens uit te geven denk ik dat de meeste clubs deze crisis zullen overleven. Gelukkig hebben onze clubs ook geen molensteen om de nek vanwege (zwarte of witte) spelerslonen en/of premies die, als ik de krantartikels mag geloven, buitensporige afmetingen aannemen.

Vele gemeenten hebben een bijzondere subsidie toegekend aan hun clubs die aangesloten zijn bij hun gemeentelijke sportraad of een vrijstelling van huur voor de voetbalvelden. Waarvoor onze dank. Het verlicht de vaste kosten van deze clubs. Onze clubs mogen ook nog volgende tegemoetkomingen verwachten: op de A-factuur werd reeds een korting van 30 euro toegepast op de administratiekosten en werden de bijdragen voor kampioenenviering en A.V. geschrapt.

Na overleg met de verzekeringsmaatschappij werd beslist dat voor het seizoen 2019-2020 waarin door de Coronamaatregelen 6 wedstrijden niet werden gespeeld 25% van de verzekeringspremie zal teruggestort worden. De Raad van Bestuur van onze federatie KAVVV&FEDES heeft beslist dat dit bedrag integraal aan onze aangesloten clubs wordt teruggestort. Dit zal een van de eerstkomende dagen gebeuren. Jullie worden daar nog van verwittigd.

Tevens heeft de Vlaamse minister van sport beslist een Noodfonds voor de sport op te richten. Onze federatie diende daarvoor een dossier in dat werd goedgekeurd. Ook hier werd door de Raad van Bestuur beslist om de toegekende som integraal ter beschikking te stellen van de clubs. Een bedrag van 2,50 euro per aangesloten lid zal eerstdaags aan onze clubs uitgekeerd worden. De procedure is lopend.

Voor wat de situatie voor het huidige seizoen betreft zal de verzekeringsmaatschappij het zelfde principe toepassen. Er wordt een gedeelte van de verzekeringspremie terugbetaald a rato van het aantal gespeelde wedstrijden. Uiteraard zal dit gebeuren later in het seizoen.

Ik druk er wel op dat deze tegemoetkomingen enkel zullen gelden voor de clubs die aan hun financiële verplichtingen tegenover de federatie hebben voldaan.

Jullie hebben in de officiële berichten ook kennis genomen van de beslissing van ons Bestuur om de boetes die werden uitgeschreven in de 6 gespeelde wedstrijden in het begin van het seizoen kwijt te schelden. De schorsingen blijven echter gehandhaafd.

Met het oog op het nieuwe seizoen heeft het Bestuur ook beslist om de periode van nieuwe aansluitingen te verlengen. Dat wil zeggen dat, als er opnieuw toelating komt om oefenwedstrijden en vriendenwedstrijden te spelen, er nieuwe aansluitingen mogen en kunnen gebeuren.

We blijven de situatie op de voet volgen en houden u op de hoogte. Hou onze website in de gaten en hou het nog altijd veilig.

Met sportieve groet,

4 januari 2021

Kerstmis en Nieuwjaar zijn op een bijzondere manier voorbij gegaan. Zonder grote feestelijkheden, in onze kleine bubbels en zonder al te veel uitbundigheid.
We hebben aan de feesttafel onze ouders of onze grootouders gemist, misschien zelfs onze kinderen of de kleinkinderen en zeker onze familie en de vrienden. Kortom 2021 kan enkel maar beter worden. Toch houd ik er aan jullie allen een gezond en sportief jaar te wensen waarin de sociale contacten terug hersteld worden en de energie terug kan gekanaliseerd worden naar het voetbalveld.

Ik voel dat velen onder jullie hunkeren naar de geur van vers gemaaid gras, naar het fluitsignaal van de scheidsrechter, naar de kick van het scoren…

Er bereiken mij vele vragen ivm de hervatting van de competitie. Samen met jullie moet ik afwachten wat de overheid beslist maar, gezien onze kalender is afgesteld op de kalenders van Voetbal Vlaanderen, ABSSA en Interbanken zullen wij samen met hen onze competitie weer opstarten.
Tot op vandaag wordt er voorzichtig van uitgegaan dat het weekend van 13 februari 2021 misschien kan herbegonnen worden met de competitie.

Gezien de huidige“gunstige” evolutie is dat misschien haalbaar alhoewel ik mijn hart vasthoud met de terugkomst uit het buitenland van de vele tienduizenden die toch het risico wilden lopen en met de schrikbarende evolutie van de nieuwe mutant van het Coronavirus.

Het zal hopelijk duidelijker worden binnen een 10-tal dagen.

Men heeft me ook gevraagd hoe de kalender er dan zou uitzien. In principe volgen we de kalender zoals deze is opgesteld en gepubliceerd op de website, en worden de uitgestelde wedstrijden, sinds de stopzetting van de competitie op 17.10.2020 tot de herneming, nadien gespeeld, voor zover het kan en ten laatste tot 15 mei 2021.
Worden er voldoende wedstrijden gespeeld nl. meer dan de helft + 1, dan worden de kampioenen en de dalers aangeduid.
Dus, stel dat er op 13 februari 2021 terug gespeeld worden, dan wordt er gespeeld zoals op de kalender cfr. de website voorzien is op 13 februari 2021.
D.w.z. dat de eerste wedstrijden op 13.2.21 om 13h de wedstrijden FDC Petit Enghien-FC Nederboelare en VK Noorderlicht-VK De Vissers Youth in 3de afdeling A zijn.

Raadpleeg dus zeker de website. Voor de uitgestelde wedstrijden wordt tijdig een aangepaste kalender opgemaakt en gepubliceerd.

Ik heb ook opgemerkt dat het grootste deel van onze clubs de A-facturen heeft betaald. Mijn respect voor deze clubs in deze moeilijke tijden. Tot op heden zijn er nog 15 clubs die dit niet deden. Mag ik er toch op aandringen dat deze clubs hun schulden tijdig aanzuiveren. Indien er misschien bij sommigen liquiditeitsproblemen zouden zijn kunnen jullie mij dat in alle vertrouwelijkheid melden zodat wij samen een oplossing kunnen vinden.

We dringen er bij de verzekeringsmaatschappij op aan een faire oplossing te vinden voor de periode waarin het risico voor hen, door het speelverbod, nihil was. Ook vanuit een club werd mij gemeld dat de FOD Economie de verzekeraars er op wijst om een lagere premie toe te kennen bij een aanzienlijke en blijvende vermindering van het risico. We zullen dit zeker gebruiken in onze argumentatie.

We houden jullie op de hoogte, veel voetbalgenot.

27 november 2020

Het einde van dit moeilijke jaar 2020 komt in zicht. 2020 was een annus horibilis. Maar toch blinkt er een beetje hoop op in de vooruitzichten. Misschien kunnen de Coronamaatregelen wat versoepeld worden in januari, er is uitzicht op een vaccin tegen maart, misschien kan de competitie wel hernomen worden. Misschien wordt het seizoen 21-22 weer eens een normaal seizoen. Veel “misschien” maar we kijken er met vertrouwen naar uit. Als iedereen zich aan de regels houdt moet dat mogelijk zijn.

2020 was een verschrikkelijk jaar. Het droeve afscheid van Daisy Bogo, echtgenote van onze algemeen secretaris Gaston Van Oycke, na een maandenlange strijd blijft het voor ons en voor ons Verbond een harde slag. Haar bijdrage aan ons Bestuur, de website, de overgang van het oude systeem naar het nieuwe digitaal beheerssysteem zullen, naast haar warme menselijke persoonlijkheid altijd in onze herinnering blijven.

Het is in deze moeilijke tijden dan ook met grote dankbaarheid dat ik u een nieuw bestuurslid kan voorstellen. Sinds begin deze maand heeft Koen Biesemans aanvaard om deel te nemen aan onze bestuurswerking. Op voordracht van onze algemeen secretaris Gaston Van Oycke en na een positief gesprek met onze bestuursleden heeft Koen toegezegd ons Bestuur te versterken en volop mee te werken aan de toekomst. De uitdagingen zijn enorm: zo is er dringend ondersteuning nodig van het digitale beheerssysteem en is er dringend nood aan het opvolgen, bijwerken en onderhouden op alle vlakken van onze informatiekanalen met prioriteit voor onze website. Koen Biesemans is geen onbekende in ons Verbond. Niet alleen als speler en als scheidsrechter maar ook als bestuurslid bij SKO Vollezele en sinds 15 jaar als gewaardeerd secretaris van deze sympathieke en goed beheerde club uit ons Verbond. Hij kent dus het reilen en zeilen van het voetbal, ook in zijn organisatorische aspecten, in ons Verbond en dit zowel op als naast het veld. Zijn ervaringen als clubbestuurder en zijn bijdragen in ons bestuur liggen dus in elkaars verlengde. Ook zijn ervaringen als bedrijfsleider bij een grote multinational zullen onze werking ten goede komen. Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie.

Het einde van het jaar is ook het tijdstip waarop het Hoofdbestuur in Antwerpen de A-factuur opmaakt per club.
Op deze factuur worden normaliter voorzien: een administratiekost per ploeg, de bijdrage voor de publicaties, voor deelname aan kampioenenviering, aan promotieacties, voor aansluitingskaarten, een boete voor het niet hebben van een scheidsrechter en natuurlijk ook de verzekeringskosten van spelers en bestuursleden. Van deze factuur wordt dan het voorschot afgetrokken dat elke club reeds bij de inschrijving betaalde per aangesloten ploeg (150 euro per ploeg).

Deze factuur zal nu een pak lager liggen dan andere jaren. Op de administratiekosten wordt omwille van het feit dat door corona waarschijnlijk minder wedstrijden worden gespeeld 30% korting toegepast. Dus 65 euro per ploeg i.p.v. 95 euro.

De promotiekosten en de kosten voor de kampioenenviering worden om die redenen niet aangerekend. GOAL wordt niet meer uitgegeven en verschijnt, weliswaar in een andere vorm, enkel digitaal. De aansluitingen gebeuren nog enkel digitaal. De kosten hiervoor worden, samen met de boetes, aangerekend op de factuur die jullie in het voorjaar zullen ontvangen, evenals de boete voor het niet hebben van een scheidsrechter.

Uiteraard worden de premies voor de verzekering van spelers en bestuursleden wel aangerekend. Er lopen onderhandelingen met de verzekeringsmaatschappij en er is toegezegd dat, a rato van het aantal niet gespeelde wedstrijden, er een korting zal worden teruggestort. Dit bedrag zal integraal aan de clubs worden teruggegeven op de B-factuur die op het einde van het seizoen wordt opgemaakt.

Van de factuur die je normaal ook in het najaar mag verwachten van uw Verbond en die wordt opgemaakt aan de hand van de boetes e.d. hebben wij beslist om deze pas op te maken in het voorjaar 2021. Vermits in het huidige seizoen slechts een 6-tal wedstrijden werden gespeeld en om de kas van de clubs wat te ontzien hebben wij gemeend dat nog een factuur op het einde van dit jaar voor veel clubs misschien wat te zwaar zou zijn.

We weten dat onze clubs een zware periode doormaken, zowel op sportief als op financieel vlak. De inkomsten van cafetaria, sponsoren en eetfestijnen zijn quasi weggevallen. Tevens is er de vrees dat minder gemotiveerde spelers hun interessesfeer wat verlegd hebben en moeilijker de weg naar het voetbalveld zullen terugvinden. We hopen dat de clubs er alles zullen aan doen om hun ledenaantal te behouden en dat ze zullen klaar staan om de competitie te hervatten als de nodige toelatingen daarvoor gegeven worden. Wij zijn er klaar voor om de competitie te hervatten wanneer het groene licht komt en hopelijk kan dat al in januari.

Dat zou een goede zaak zijn want dan zou er tegen 15 mei 2021, de datum die we als allerlaatste speeldag hebben vastgelegd toch een substantieel gedeelte van onze competitie zijn afgewerkt. Het is ook maar te hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn. Maar dat zijn dan zorgen voor later en daarover zullen we tijdig communiceren.
Blijf gezond en hou het veilig, veel voetbalgenot.

4 oktober 2020

Na mijn laatste Woordje van enkele weken geleden en de hectische periode van de implementatie van het nieuwe digitale beheerssysteem neem ik hierbij graag de draad weer op. Mede door het niet meer verschijnen van ons magazine GOAL werd een lange traditie even onderbroken. Het blijft wel degelijk de bedoeling dat ik op regelmatige basis een Woordje blijf publiceren met daarin commentaar, indrukken, aanwijzingen, aanbevelingen, impressies e.d. over de voorbije weken. Het blijft een vinger aan de pols van het reilen en zeilen van wat ik vaststel bij onze clubs in de competitie en alles daarrond en wat ik soms aanvoel bij bestuursleden, scheidsrechters en spelers.

Onze nieuwe competitie is vlot gestart op 5 september 2020 in toepassing van de nieuwe regels van het digitale beheerssysteem en, in weerwil van enkele lichte twijfels over hoe onze clubs zouden reageren, werd deze nieuwe stap door alle clubs verbazend goed genomen.

Onze nieuwe website, de volledige digitalisering en opslag van gegevens, de verwerking van de gele en de rode kaarten… het is een zoveelste stap naar een verdere invulling van een van onze decretale opdrachten in het kader van wat de Vlaamse regering verstaat onder “Goed Bestuur”.

De ganse procedure van inschrijven van de ploegen, aansluiten van nieuwe spelers, regulariseren van onvolledige informatie van reeds aangesloten spelers, de opstelling van ploegen, het verwerken van de wedstrijdbladen… het werd ongelooflijk goed opgevolgd.

Uiteraard waren er hier en daar wat, meestal kleine, problemen maar die werden, in samenspraak met onze collega’s uit Voetbal Antwerpen en PC Partner, vrij vlot verholpen.

Vandaag, 5 speeldagen verder zitten we op normale kruissnelheid en werden enkele schoonheidsfoutjes weggewerkt. Toch een kleine bedenking: er zijn ons 2 gevallen bekend van een nieuwe aansluiting (op zaterdag) en waarbij niet gewacht werd op de bevestigingsmail met daarop de datum van speelgerechtigheid die steeds een dag later is. De speler werd op zaterdag toch opgesteld met als gevolg een forfaitnederlaag voor zijn ploeg omwille van het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Pas daar dus echt voor op. De verzekering is pas in orde als je een bevestigingsmail krijgt met daarop de datum van speelgerechtigheid.

Een welgemeende dank aan alle secretarissen en clubbestuurders. We dachten dat de overgang moeilijker zou verlopen. Ik weet dat vele secretarissen en andere bestuurders uren hebben zitten werken en wroeten en (en vloeken) om het nieuwe systeem te beheersen. Onze vrees was mee ingegeven door het feit dat heel wat van onze clubbestuurders behoren tot een oudere generatie dan de spelers en misschien minder vertrouwd zijn met de nieuwste digitale ontwikkelingen maar, ik moet deemoedig bekennen dat ik mij vergist heb. We moeten onze mening herzien. Vanaf de eerste dag werd massaal en positief ingespeeld op de nieuwe procedures. Alle commentaren waren eensluidend positief en dat werd door ons Bestuur enorm geapprecieerd.

Niet in het minst door onze algemeen secretaris Gaston Van Oycke die plots een pak minder kopzorgen had gezien de vlotte digitale doorstroming van alle nodige informatie waarop hij vroeger dagen, soms weken moest wachten.

Een welgemeende dank dus aan de begeleiders van het veranderingsproces, Daisy Bogo, onze webmaster en Jean Timmermans, bestuurder en lid van het Onderzoekcomité en nog actief als scheidsrechter in ons Verbond; Ook dank aan Rudi Meersman, penningmeester en kalenderverantwoordelijke die de helse klus klaarde om in deze totaal veranderde omgeving een door iedereen aanvaarde kalender op te stellen.

De wereld zit er sinds maart 2020 echter ook helemaal anders uit. De reden: CORONA. Ook wij ontsnappen er niet aan.
De vorige competitie werd vroegtijdig gestopt en tot 5 september was het bang afwachten of de huidige competitie van start zou kunnen gaan.

In veel gemeenten, vooral in het Brusselse Gewest doken er problemen op in de veelal gemeentelijke of schoolafhankelijk sportinfrastructuren. Het verbod op het gebruik van kleedkamers en/of douches zorgde voor heel wat problemen en uitgestelde wedstrijden.
Het standpunt van uw Verbond is duidelijk. Een wedstrijd wordt verplaatst naar een latere datum als men geen kleedkamers heeft. Een kleedkamer waar men zich deftig kan omkleden lijkt ons een minimale vereiste. Indien er geen douches mogen gebruikt worden maar er zijn wel kleedkamers mag de wedstrijd doorgaan. We beseffen dat deze situatie niet ideaal is.
Er zijn dus al vele wedstrijden uitgesteld en hopelijk kan de competitie normaal afgewerkt worden. Dat blijft toch wel degelijk onze bedoeling.
Ondertussen werden ook de eerste coronabesmettingen gemeld. Dit werd ons dadelijk gemeld en de nodige maatregelen werden getroffen en de betreffende wedstrijd werd dadelijk uitgesteld. We vragen onze clubs dus om de situatie goed op te volgen en het ons te melden.
Indien er, door een dokter bevestigde corona-gevallen zijn, meldt het onmiddellijk aan Rudi Meersman zodat de wedstrijd kan verplaatst worden. Indien er twijfel is raadpleeg een dokter en blijf weg uit de club tot er zekerheid is en vraag advies aan de dokter.
Iedereen, ook de individuele sporter of bestuurder, moet zijn gezond verstand gebruiken en zijn verantwoordelijkheid nemen. Raadpleeg bij de minste symptomen een dokter en vraag zijn advies. Voorkomen is nog altijd beter dan te genezen.

Voor het overige verloopt de competitie vrij vlot. Ik heb al enkele ploegen aan het werk gezien o.a. Sp.Tange, ZSV Overijse, Lokomotiv A en B, Siccard Boys, FC Borneo, Duvelshoek … Wat me opviel was de enorme gretigheid waar mee gespeeld werd. De maanden “blijf in uw kot” hebben de goesting om te spelen alleen maar aangewakkerd en het goede weer van de eerste 4 speeldagen speelde natuurlijk ook een grote rol. De staat van de verse voetbalvelden speelt natuurlijk ook een grote rol. De kwaliteit van de meeste wedstrijden was best OK.

Deze start van het seizoen is hoopvol voor de toekomst. Evenzeer is het seizoen ook begonnen op bestuursniveau, en ook daar is het in deze Coronatijden ook anders dan vroeger. De klassieke bestuursvergaderingen werden vervangen door videocalls. Wat tot enkele maanden geleden totaal ondenkbaar was is ondertussen dagelijkse kost geworden. Zo snel kan het gaan. De voordelen zijn groot: geen verplaatsingen meer, de vergaderingen worden veel efficiënter afgewerkt, de timing wordt veel beter gerespecteerd enz.

Enig nadeel: het persoonlijke en het sociale contact valt ten dele weg en dat is wel spijtig.
Een zelfde verhaal bij de vergaderingen van het Onderzoekcomité. Ook hier is deze nieuwe vergaderformule reeds ingeburgerd en er wordt zeer efficiënt gewerkt. De beslissingen, evenals de straffen kunnen sneller dan in het verleden gepubliceerd en toegepast worden.

Ik vermoed dat het in de clubs ook meer en meer die weg zal opgaan. Het is misschien een stap in de verdere kwaliteitsvolle uitbouw van het principe van “Goed Bestuur” in onze clubs. Nog veel voetbalgenot.

 

28 juni 2020

We staan aan de vooravond van de vakantiemaanden, maar nog volop in de strijd tegen COVID-19 wat men ook moge beweren. Het begin van de Coronacrisis ligt ondertussen 4 maanden achter ons. 4 maanden die ons leven fundamenteel veranderd hebben zowel op fysisch als psychisch vlak, zowel op sociaal als op economisch vlak. Onze omgangsvormen zijn op die korte periode totaal anders geworden. Het economische en financiële gevolg van deze crisis wordt stilaan duidelijk en heeft voor velen, ook van ons, een periode van onzekerheid en angst voor de toekomst meegebracht. Ook voor onze clubs laten de gevolgen zich voelen. De weinige sponsors, dikwijls plaatselijke cafés of restaurants en winkels, hebben moeilijke tijden achter de rug met alle gevolgen van dien. Het maakt er de situatie van onze clubs niet gemakkelijker op. Als steuntje in de rug denken we er aan een korting toe te kennen aan onze clubs. Ten slotte werd de competitie enkele weken vroeger dan normaal stopgezet en we zijn echt bezorgd om het welzijn van onze leden en clubs. We zijn op dit ogenblijk aan het overleggen op het niveau van de Raad van Bestuur van de overkoepelende federatie KAVVV&FEDES welke kortingen kunnen toegekend worden om in mindering gebracht te worden op de jaarlijkse factuur.

Toch zijn er ook positieve kanten aan het verhaal. Het gevoel van solidariteit en de wil om er, ondanks alles, toch het beste van te maken. Plots zijn kleine probleempjes futiliteiten in het grotere geheel. Jullie afdelingsbestuur hoopt dat jullie deze periode goed en gezond zijn doorgekomen. We leven ook mee met hen die in deze crisis familie, misschien zelfs een ouder, of een vriend hebben verloren.

We hebben ook niet stilgezeten en we ontdekten ook de voordelen van het vergaderen per videocall. Sinds onze laatste bestuursvergadering op 9 maart 2020, ook onze laatste fysieke bijeenkomst, maar talloze telefoons en videoconferences later kunnen we met fierheid terugblikken op ons parcours. Onder de leiding van onze uitstekende stuurgroep, met name Daisy Bogo en Jean Timmermans, kunnen we vandaag vaststellen dat het nieuwe digitale beheerssysteem met o.a. elektronische inschrijving voor clubs, aansluiting van spelers, de aanpassing van de reglementen, en nog zovele andere zaken… door al onze clubs schijnbaar moeiteloos werd toegepast. Onze grootste appreciatie daarvoor.

Zoals u misschien wel weet hebben we de implementatie van dit nieuwe systeem voor 200% kunnen rekenen op onze vrienden-collega’s van de afdeling Voetbal Antwerpen. Hun inbreng en bijstand waren voor ons van kapitaal belang. Hun voorzitter, Tom Horemans en hun kalenderverantwoordelijke Marc Van Riel mogen rekenen op bijzondere dank.

Dit brengt ons bij de huidige situatie. Er schreven zich 94 ploegen in voor de competitie 2020-2021. Dit is het zelfde aantal als vorig seizoen. “Penerroya” uit Vilvoorde en Bobo A stoppen. 2 nieuwe ploegen maken hun intrede : “SIAMU” de voetbalploeg van de Brusselse brandweer en SP Tange B. Bedankt Penarroya en Bobo A voor uw jarenlange en zeer geapprecieerde aanwezigheid bij onze organisatie en van harte welkom en sportief succes voor de Brusselse brandweer en SP Tange B.

Er is echter toch een zeer belangrijke wijziging. Verschillende veteranenploegen stoppen met hun veteranenploeg maar komen nog wel op met een “gewone” ploeg, een mix van jonge en oudere spelers. Als gevolg van deze beslissing blijven er als dusdanig maar 2-3 zuivere veteranenploegen over wat onvoldoende is om een veteranenreeks te organiseren. Daarom hebben wij beslist om de veteranenreeks op te doeken maar een nieuwe “normale reeks in 3de afdeling te organiseren, een D-reeks.

Onze algemeen secretaris heeft een voorstel van reeksindeling opgemaakt om de 7 reeksen zo veel mogelijk regionaal te organiseren en is tot een evenwichtige indeling gekomen. 

In principe en onder voorbehoud dat er geen nieuwe of strengere corona-maatregelen komen zal onze competitie starten op zaterdag 5 september 2020. We beraden ons nog of het wel veilig kan om de voorziene Algemene Vergadering op 14 augustus te organiseren. In alle geval zullen alle clubs en verantwoordelijken de nodige informatie krijgen via de vernieuwde website.

Ons boetesysteem, gebaseerd op een aangepast reglement (aansluitend bij het reglement dat van toepassing is in de afdeling Voetbal Antwerpen) zal deels elektronisch berekend worden. Het Onderzoekscomité blijft de sportieve rechtbank voor alle sportieve geschillen. Het is dus wel zaak van iedereen om de website goed op te volgen. Vermits voortaan alles digitaal wordt geregeld zal er dus ook geen GOAL worden gepubliceerd evenmin als het Kalenderboekje. Alle rubrieken uit de publicaties zullen echter terug te vinden zijn op de website.

De scheidsrechters zullen apart gebriefd worden.

Dit is mijn eerste “woordje” van het seizoen. Ik zal deze traditie ook in stand houden in de toekomst. Ik dank al onze bestuursleden voor hun tomeloze inzet om jullie allen een vernieuwde en efficiëntere organisatie aan te bieden. Veel voetbalgenot.